Нов луксозен жилищен комплекс, който се строи в сърцето на Източен Берлин, предлага просторни тераси, басейн, спа услуги и охрана - лукс, който бихте очаквали в Лондон или Ню Йорк, информира Ройтерс.

Комплексът Fehrbelliner e един от многото скъпи жилищни квартали, който се строят в германската столица, вдъхващи нов живот на пазара на недвижимите имоти, който дълго време бе в застой.

Жилищата в източната част на града досега бяха надраскани с графити и бяха циментени конструкции в съветски стил, изградени от предварително готови елементи.

С екзотични имена като "Фелини" или "Оксфорд" новите жилищни комплекси предлагат апартаменти с цени, достигащи 10 000 евро за квадратен метър, което е над два пъти повече спрямо цената на най-добрите жилища в града преди няколко години.

Новите проекти са в подкрепа на прогнозите, че Берлин, който разочарова толкова много инвеститори след събарянето на Берлинската стена, най-накрая започва да разцъфтява и да се превръща в политически и културен център, способен да привлече богатите жители от другите части на Германия и от чужбина.

Докато пазарите на недвижими имоти в европейските столици като Мадрид, Лондон и Париж се намираха в бум през последните години, но след това се охладиха в условията на кризата с
високорисковите ипотечни кредити subprime в САЩ, то Берлин объркваше инвеститорите почти две десетилетия, противопоставяйки се на общите пазарни тенденции. Сега обаче нещата се промениха.

Източник: БТА