Пазарът на офиси и търговски площи в САЩ се очаква да продължи със слабото си представяне през тази и следващата година, сочи прогноза на Американския институт на архитектите.

Причина за това ще са по-ниското търсене от наемателите, по-строгите стандарти за кредитиране и повишаването на строителни разходи.

Строителството на офиси през тази година се очаква да се понижи с 3.7% и с 12.3% през 2009 г., прогнозира базираната във Вашингтон институция.

Изграждане на търговски центрове и други търговски сгради ще намалее с 8.3% през тази година и с 9.9% през следващата.

„По-песимистичните прогнози за този род недвижими имоти произтичат от слабостта на цялостната икономика, несигурността относно бъдещото представяне на сектора на недвижимите имоти и ипотечната криза, което води до ограничаване на кредитирането за всички видове строителни проекти“, коментира Кърмит Бейкър, главен икономист на института.

Разходите за строителни материали са се увеличили с 37% от 2004 г. насам, което е повече от два пъти нивото на инфлацията за този период.

Хотелското строителство вероятно ще се увеличи 6.6% през 2008 г., преди да регистрира понижение от 9.9% през следващата, сочат още прогнозите.

Строителство на складове и други индустриални имоти се очаква да се увеличи с 4.6% през тази година, след което да се понижи с 5.5% през следващата.