Пазарът за продажба на офиси в столицата е замрял от началото на 2009 г., предлагането е разнообразно, но търсене почти липсва, сочи анализ на Бългериан Пропертис.

В този сегмент продавачите все още не са достатъчно гъвкави в офертните си предложения, като отстъпки в цените има при 15% от офертите, а намаленията са до 10%. Въпреки това, има собственици, склонни да правят големи отстъпки.

Дори и след намаления обаче, офисите за продажба много рядко се предлагат на нива под 1500 евро на кв. м.

Поради все още високите цени, голяма част от купувачите предпочитат да закупят жилищен имот, който да ползват за офис, тъй като намалението на цените при тези имоти е значително по-голямо.

Като цяло, сделки за продажба на офиси през 2009 г. почти липсват, което говори, че посочените офертни цени са над реалните пазарни нива. Пазарът за покупко-продажби на бизнес имоти има възможност да се активизира при наличието на един ключов фактор, а именно - откритото предлагане на оферти на изгодни цени без резерв в цените за допълнителни преговори с купувач.

Наемният пазар на офиси и магазини в София е по-активен от този на покупко-продажбите, тъй като цените са по-гъвкави, предлагането е по-голямо, а намаленията в офертните нива са факт.

Много търговци търсят да наемат по-добри и по-изгодни офиси и магазини от тези, които помещават, а нови търговци отварят офиси и магазини, възползвайки се от момента на кризата, за да се позиционират на пазара.

Офис наеми

Предлагането в този сегмент е най-високо спрямо търсенето, което обуславя значителното намаление на цените спрямо миналата година. Определящи при избора на офис са няколко основни фактора, като водещият е цената.

Наемните нива на офисите в София варират в следните граници:

Офиси клас А и офиси в центъра варират в широки граници от 8 до 26 евро за кв.м, като масовото предлагане в този сегмент е на нива около 10 евро на кв. м.

Най-скъпи са наемите в сградата на Лендмарк на бул. Цар Освободител - 26 евро за кв.м, а между 15 и 20 евро на кв.м са офиси в идеален център - бул. Витоша, Позитано, Дондуков, Тодор Александров, бул. България.

Между 8 и 10 евро на кв.м има качествени офиси около бул. Мария Луиза, широк център, Цар Борис, Ботевградско шосе и др.

Миналата година цените на наемите на офиси клас А се движеха между 15-20 евро на кв.м като през септември достигнаха 10 - 15 евро на кв.м. Единствено няма спад в наемните цени на офисите от най-висок клас.

В по-ниския ценови сегмент за офиси клас В и такива, които са в жилищни сгради, намаленията са доста по-ясно изразени. Те варират от 11 до 45%, а нивата са от 3 евро на кв.м за необзаведени офиси, до 8 евро на кв.м за обзаведени помещения в Лозенец, около бул. Черни Връх, бул. Цариградско шосе, бул. България, малки улички в центъра.

Най-голям реален интерес има към по-ниския ценови клас площи на цени 4 - 7 евро на кв.м, като до сключване на договори за наем се стига и след допълнителни намаления в цените.