В разрез със спада на пазара на жилища, продажбите на търговски сгради в Европа отбелязват ръст.

Тенденцията започна с продажбата на небостъргача Gherkin. Популярната лондонска сграда, проектирана от сър Норман Фостър бе продадена през февруари от застрахователната компания Swiss Re за сумата от 1.2 млрд долара, като това се превърна в една от най-големите сделки с недвижим имот в Европа, пише Businessweek.com.

Само две седмици по-късно обаче тя бе засенчена от две по-големи – офис комплексът
Coeur Défense близо до Париж бе продаден за 2.8 милиарда долара, а сградата на банка HSBC's (HBC) в Лондон смени собственика си срещу 3.7 млрд. долара.

И докато пазарът на жилища в Европа е в застой, то този на търговски сгради процъфтява. Според данни на лондонската група IPD цените на инвестиционните имоти в западна Европа от типа на офис сгради, магазини и някои големи жилищни проекти са отбелязали ръст от 7.8% за 2006 г.

В Ирландия ръстът е от 20%, а във Великобритания, Франция, Испания и скандинавските страни е повече от 10%. За сравнение, средният ръст в Европа през 2005 г. е бил 5.9%, през 2004 – 3.6%, а през предходните години е бил по-малък от 1%.

Според специалисти предпоставка за тези резултати е най-вече икономическият ръст в Европа. Също така, големи институционни инвеститори наливат пари в европейския имотен пазар, като за тази цел много от тях основават специални фондове за инвестиции.

Във Великобритания, Германия и Франция се основават все повече нови Акционерни Дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), чиято цел е развиване на дейност, свързана с недвижимите имоти в ЕС.

А и предлагането на подобни имоти в Европа е много голямо. Големите европейски компании са се впуснали да продават притежавани от тях сгради, с цел да укрепят баланса си и да се концентрират над основната си дейност.

Например германската компания Allianz (AZ) тази година продаде свои сгради на обща стойност 4.1 милиарда евро, включително главната квартира на Европейската Банка във Франкфурт.

Често инициатори на подобни продажби са мажоритарните акционери в компаниите. След като през 2005 г. американската Colony Capital придоби мажоритарен дял във френската хотелиерска група Accor, тя я убеди да продаде хотели на обща стойност 1 млрд. долара. В момента Colony Capital е обединила усилия с френския магнат Бернард Арно и заедно притискат френската верига магазини Carrefour да продаде голяма част от имотите си.

Някои правителства също продават с цел да си набавят средства. Правителството на Франция например продаде сгради за над 1.5 милиарда долара миналата година, в това число и прочутата сграда, където е подписан мирният договор, сложил край на Виетнамската война. Централната банка на Франция пък продаде 34 сгради на американската Carlyle Group, която има два фонда за инвестиции в недвижими имоти в Европа. Правителствата в източна Европа също с охота продават бившите държавни сгради.

Експертите обаче предупреждават, че бизнесът с недвижими имоти има цикличен характер и прогнозират, че до една година в сектора ще се получи застой. Според икономистите от лондонската група за проучвания IPD големите сделки в последно време са резултат от стремежа на компаниите да наберат средства в брой и след като тази вълна отмине, в сектора ще настъпи обрат.