Инвестициите в недвижими имоти съвсем ясно се обособиха, като нов инвестиционен клас през последните няколко години, на фона на бурното развитие на сектора в световен мащаб.

През следващите 15 години до 2050-та година обаче, тренда им няма да е много ясно изразен, сочи публикуван доклад на Eurohypo.

На пазара ще продължават да доминират инвестиционните фондове в недвижими имоти, както и институционалните инвеститори от основните региони като САЩ и Япония, следвани от тези в Германия и Франция.

Тези държави са били с дял от близо две трети от световните фондове за инвестиции в недвижима собственост, сочи още публикуваното изследване.

Тенденцията на продължаващото силно развитие на пазарите на имоти в развиващите се страни ще е ясно изразена и през следващите 15 години, като в основата на това ще бъде повишаващият се брой на населението на посочените страни.

То ще става за сметка на продължаващия слаб ръст на развитите индустриални страни, сочат данните.

Регионите с най-голям интерес и бурно развитие в сектора на недвижимите имоти ще се сочат Азия, Източна Европа и Южна Америка, които ще запазят позициите си и за в бъдеще, прогнозират още специалистите от агенцията.

Очаква се темпът на нарастване на сектора в така наречените "ВRIC"-страни, включващи Бразилия, Русия, Индия и Китай, след 2020 година да е поне два пъти по-висок от този в развитите страни.

В същото време, в следващите 15 години Китай и Япония ще са в ожесточена конкуренция за това кой ще е водещия азиатски регион.

В Европа, по отношение на пазара на недвижими имоти, се очаква руският пазар да стане съизмерим с този на Германия и Франция до 2050 година, докато турският, да се съревновава по големина с пазарите на Испания и Италия, сочат още прогнозите.

Инвестиционните фондове ще съсредоточат вниманието си през следващото десетилетие в локализацията на своите портфейли, коментират още запознати, като тенденцията към пренасочване на средства от развитите западноевропейски пазари към все още развиващите се, ще продължи.