Руската компания за инвестиции в недвижими имоти на израелския милиардер Лев Левиев - AFI Development Plc, е отчела повишение от близо два пъти на печалбата си за изминалата година.

Причина за това е било силното търсенето на качествени офиси и апартаменти в Москва, посочиха публикувани в Bloomberg данни.

За годината печалбата на компанията се е повишила с 93%, до ниво от 215.6 млн. долара, в сравнение с 111.9 млн. долара през 2006 година, посочиха още изнесените резултати.

Стойността от имоти в портфейла на компанията се е повишила с 4.6% през второто полугодие на изминалата година, до ниво от 5.9 млрд. долара.

През 2007-а оттам са направили инвестиции в размер на 967 млн. долара за придобиване на нови имоти, по данни на компанията, като не са дадени повече подробности в какво са насочени инвестициите.

В първично публично предлагане, осъществено през май миналата година, компанията набра свеж капитал в размер на 1.4 млрд. долара. По проспект средствата, набрани от компанията, трябваше да бъдат използвани основно за закупуване на имоти в руската столица Москва.

От първичното публично предлагане, осъществено в Лондон, цената на акциите на компанията са отбелязали спад от значителните 41%, на фона на лошото представяне на сектора на недвижимите имоти в световен мащаб, след кризата в САЩ, обхванала всички световни пазари.

Така пазарната капитализация на компанията възлиза към момента на 4.35 млрд. долара, или под стойността на инвестиционния й портфейл от 5.9 млрд. долара.