Печалбата на най-голямата австрийска строителна компания - Immoeast AG е нараснала над два пъти през първото тримесечие на годината, в резултат на добрите приходи от наем, както и повишението на стойността на портфейла от недвижими имоти.

За тримесечието, приключило на 31 юли, от компанията отчетоха печалба в размер на 98.1 млн. евро, или 13 цента на акция, на фона на реализираната година по-рано печалба от 35.8 млн. евро, или 9 цента на акция.

Нетната стойност на активите на компанията се е повишила с 2.9% за първото фискално за компанията тримесечие, до 10.5 евро на акция.

Компанията променя фокуса на инвестициите си през последните месеци от страните от Централна Европа към Балканите, част от които е и страната ни, както и към бившите съветски републики.

Там очакванията са пазарът на недвижими имоти да продължи да се развива с по-ускорени темпове от този в Централна и Западна Европа, смятат специалистите.

Приходите на шестата по големина европейска компания, инвестираща в недвижими имоти, са се повишили със 72% за изминалото тримесечие на годишна база, до 62.3 млн. евро, докато оперативната печалба е нараснала до 93.1 млн. евро, от 67.9 млн. евро година по-рано.

Към края на юли компанията е притежавала 5.4 млн. кв. м за отдаване под наем, в сравнение с 2.3 млн. кв. м година по-рано.

След резултатите акциите на компанията поскъпнаха с 16 цента, или 1.9%, по време на търговията им във Виена, до 8.72 евро за брой. За последните шест месеца те са регистрирали понижение от 23%, на фона на притесненията за силно забавяне в сектора на недвижими имоти, иницииран от този в САЩ.