От присъединяването си към ЕС пазарът на недвижимите имоти в Полша е един от най-бързо развиващите се. Анализатори прогнозират, че тази тенденция ще се запази и през следващото десетилетие.

Специалисти, стоящи зад организираното изложение Property Investor Show съветват британските граждани да инвестират на полския пазар на недвижима собственост, към който според тях ще има значителен интерес от инвеститори извън границите на ЕС през периода между 2009 и 2016 година.

Недостигът на домове за около 1.5 млн. поляци, както и бурният прогнозиран ръст на пазара, особено в големите градове, е основание за очаквания за капиталови печалби от до 40% през следващата година, коментират още от изданието.

С население от над 38 млн. души, икономиката на страната за изминалата година е отбелазала ръст от 5.5%.

Инфлацията е относително ниска и възлиза на 1.3%. Значително подобрение се наблюдава и в равнището на безработица, като тя се е понижила до около 13% на фона на около 18% преди четири години.

Междувременно проучване на Ernst and Young постави полския пазар на недвижими имоти на второ място като топинвестиционна дестинация в Европа.

Като друг положителен факт се възприемат плановете на правителството да похарчи 19 млрд. евро за подобряване на инфраструктурата в страната, поради това че страната бе избрана за съ-домакин на Европейското първенство по футбол през 2012 година.

Този факт се очаква да допринесе допълнително за повишението в цените на недвижимите имоти в една от най-големите икономика в ЦИЕ.

През изминалата година капиталовите печалби за инвеститорите в имоти в столицата на страната Варшава възлязоха на 33%.

Според анализатори, въпреки че там цените на недвижимите имоти са по-високи в сравнение с останалите големи градове в страната, това няма да доведе до спирането на възходящия им тренд в средносрочен аспект, като те могат да се определят като ниско рискови според изданието Property Secrets.

През следващите пет до десет години от там прогнозират средногодишно повишение от между 10-20% за имотите в столицата.