Българите сме традиционно привързани към притежаването на собствен дом, така че въпросът „Наем или заем" се решава най-често в полза на заема (ако банката го отпусне). Представяме ви пет причини в полза на наема, насочени към френския читател, но напълно приложими и за нашите условия:

1. По-малко данъци.

Сравнително слаба утеха, но едва ли някой може да прогнозира бъдещето. На този фон, проучване преди няколко месеца показа, че изплащането на заем за жилище в България и наемането му са се изравнили като стойност, т. е. покупката не е толкова рентабилна.

2. Не храните банкерите.

Темата за лихвите и таксите към банките, макар да излезе от медийното внимание, остава болна за редица кредитополучатели. Живеем в сложни времена, а и в най-добрия случай, ако пресметнете цената на жилището, което сте харесали, с лихвите по кредита, който ще изтеглите, и 25-те години, през които ще го изплащате, може да се окаже, че везните се наклоняват в полза на наема.

3. Не плащате редица общи разходи на входа.

Саниране, боядисване на фасади, ВиК-повреди... Избягвате редица междусъседски спорове и не малко разходи. Като наемател вие не нямате никакви задължения, свързани с трайни подобрения на жилището и входа, така че- наслаждавайте се.

4. Свобода.

Имате добро предложение за работа на другия край на града или решавате да си опитате късмета на другия край на света. Ако сте наемател, не сте вързан за години и дори за цял живот, жилището ви. Още по-неприятно е, ако на врата ви тежи кредит и се опитвате да продадете собствеността си поне с по-малка загуба.

5. Други възможности за инвестиции.

Средната месечна вноска по ипотечен кредит от началото на 2010 г. се оценява на около 360 лв. Ако всеки месец отделяте по толкова за инвестиции, дали в крайна сметка няма да се окаже по-рентабилно да проучите други, по-доходни възможности, в които да вложите парите си?