Пет основни грешки, когато купувате или продавате имот

7039
Пет основни грешки, когато купувате или продавате имот

Продажбата или покупката на недвижим имот е едно от най-значимите във финансово отношение действия в нашия живот. За съжаление, те могат да се превърнат в тежко бреме, а процесът и времетраенето на осъществяването им да се удължи от самите нас.

Ето пет от най-често срещаните грешки, които правят продавачите и купувачите на имоти, които определено им „стъжняват живота“:

1. Разглеждат имоти, които не могат да си позволят

Една от основните грешки на купувачите е да гледат имоти, които не са по „техния джоб“ и възможности. Освен че си губят времето, по този начин те до голяма степен се разочароват, когато видят имот, който отговаря на финансовия им потенциал.

Трябва да разберете, че имот за 150 000 евро със сигурност ще е много по-различен от такъв за 75 000 евро, както по отношение на размера, така и на останалите му характеристики. Затова не си го причинявайте сами…

2. Слагат твърде висока цена на имота си

Разбира се, че всеки продавач иска да продаде имота си възможно най-скъпо. Понякога обаче в цената се включва и „сантиментална стойност“, което повишава цената на продаваното жилище над пазарната. Това автоматично го прави „непродаваемо“.

Ориентирайте се от средните цени на подобни имоти във вашия квартал и гледайте да не ги превишавате с повече от 5 до 10%, ако наистина имотът ви е специален, но не само във „вашата глава“, но и според мнението на професионални консултанти.

3. Не бива да бързате с покупката на имот

Покупката на имот най-вероятно ще е най-значимото ви финансово действие. Затова то трябва да се обмисли внимателно и да се направи премерено.

За съжаление, повечето купувачи бързат сякаш имотът, който са видели, е последният на пазара. Понякога за това им помагат и обучени брокери, които разчитат на емоциите на купувачите.

Покупката на „неправилен“ според вашите изисквания имот обаче може да е една от най-скъпите грешки, които ще направите в живота си. Затова не бързайте…

4. Отказват огледи, не му придават добър търговски вид

Не може да отказвате огледи на потенциални купувачи, за да не ви развалят спокойствието и после да очаквате възможно най-добри оферти.

Не бива да показвате имота си в „неугледен“ вид (разхвърлян, неподреден и мръсен) и да се надявате на добро впечатление в потенциалните купувачи.

Нужно е да положите усилия, за да продадете имота си на възможно най-добрата цена. Това включва да му предадете добър търговски вид. Не подценявайте силата на маркетинга.

5. Не приемайте нещата лично

Ако получите много ниска оферта от купувачите, не се ядосвайте и не го приемайте лично. Вместо това направете контраоферта с цена, която бихте приели за долна граница, срещу която бихте се разделили с имота си.

Ако тя не се приеме, вече можете спокойно да приключите с преговорите.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

мнение
# 0
08:04 | 2 April 2016
цитат "Трябва да разберете, че имот за 150 000 евро със сигурност ще е много по-различен от такъв за 75 000 евро Не е така. Цените са произволни, не се определят от държавен ценообразувашщ орган, а по свободно усмотрение. В населено място, недалеч от София и в момента има обява за къща в лошо състояние, за приблизително такава цена. Като имоти в София за по 75 000 са в по-добро състояние, локация. Цените са субективни, и на принципа -ако мине. Гледат се всякакви обяви, и се прави насрещна оферта. като не приемат вашата оферта, отиваш на друг имот. Избор има. Ако имам 80 000 евро, определено гледам и обяви по 120 000 евро, като правя им моята насрещна оферта. Ако искат да приемат!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас