Макар и рядко, но има и хора, които искат да живеят под земята, в буквалния смисъл на думите. Това е интересна алтернатива на обикновените домове и независимо от причината – лична, начин на живот или желание за подражание на филмов образ, определено чувството е уникално.

Предлагаме ви поглед към няколко подземни къщи, които ще бъдете изненадани колко функционални и удобни са.

Подземна еко къща от Make Architects

Тези къщи са направени за британската футболна звезда Гари Невил и предлагат красота и функционалност по нов и интересен начин. Имотът е с площ 740 кв. м, но с нетрадиционно разположение.

Едноетажната структура е под земята, като целта е консумацията на енергия да бъде сведена до минимум.

Къщата е построена с местни материали и използвайки традиционните строителни методи. Термопомпа осигурява отоплението, а енергията се генерира от вятърни турбини и фотоволтаични панели. Къщата е вградена буквално в хълм.

Структурата на къщата напомня цвете, а помещенията са организирани около кухнята. Флоралният мотив е много красив вечер, когато изпъква на фона на околността.

Подземен елипсовиден дом и гледка към Алпите

Тази къща е построена също на хълм, но дизайнът е съвсем различен. Той се намира в швейцарското селце Валс. Домът е на практика каменна структура, вградена в хълма. Има два входа - главният води към голяма открита зона, а малкият към подземна пътека.

Сградата разполага с много прозорци, които осигуряват приток на светлина и от които се открива красива гледка.

Нестандартната къща е буквално скрита и с това се превръща в уединено, скрито, но много уютно пространство за обитателите си.



Woodlyn Park, първият хобит мотел

Когато говорим за подземни жилища, не може да не си представим селище на хобити. Това е като дефиницията на подземния живот и е страхотно вдъхновение за много хора.

Именно те са се превърнали в идея за превръщането им в място за настаняване. Както един от тях, който се намира в Нова Зеландия и е първият хобит мотел. Той е построен от полистиренови блокове, които задържат топлината през зимата и охлаждат през лятото.

Учудващо, но стаите са доста широки, добре обзаведени са и включват висококачествени детайли. Всяка къщичка има собствена кухня и баня и може да настани до 6 души. Мотелът предлага още бар и ресторант, а гостите могат да намерят много забавления по време на престоя си тук.

Хобитските къщи от Властелинът на пръстените

Ето че си дойдохме на думата и за хобитските къщи от трилогията „Властелинът на пръстените“. Те се превърнаха в символ за много хора, но ако искате да видите истинските къщи, трябва да отидете до Матамата в Нова Зеландия.

Това е мястото, на което са снимани сцените с хобитите, а след като снимките са приключили, някои от къщичките са се превърнали в атракция за туристите. Ако ги видите на живо, няма как да не разберете, че те не са напълно еднакви с филма, защото голяма част от сцените са заснети в студио.

Постройките не са обзаведени и отделече изглеждат доста по-интересно, отколкото отблизо. Ако имате по-голямо въображение обаче, може лесно да се пренесете във филма.

Еко хотел Bella Vista Hotel в Италия

Когато става въпрос за еко вдъхновение, напоследък се чувства истински прилив на енергия. Много от хората търсят устойчивост за техни частни проекти или за по-големи проекти. В последно време има все повече хотели, които следват тази линия, а Bella Vista е един от тях.

Той се намира в Италия и е първият еко KlimaHotel© с фокус върху усточйивостта и екологията. Проектът включва 11 индивидуални хостела.

Построен е на хълм през 2009 г. Всяка една от къщичките има изградено устойчиво охлаждане и отопление. Фокусът тук е силната връзка с природата и комбинацията на природни и изкуствени елементи, за да се създаде хармонично излъчване.