Граждани и екологични организации от няколко европейски страни ще внесат в Европейската комисия в Брюксел подписка за Рила. С петицията се настоява българската държава да спре незаконното строителство над Паничище на територията на националния парк Рила и проектозащитена зона “Рила – Буфер”.

Петицията е събрала подкрепата на 145 000 български и европейски граждани. Проектът “Паничище - Езерата - Кабул” предвижда изграждане на 27 ски-писти и съоръжения с дължина над 100 км, от които 80% на територията на националния парк Рила, припомня БНТ. Неправителствените организации от коалицията “За да остане природа в България” предупреждават, че това е само началото на мащабен проект за ски-курорт “Паничище - Езерата - Кабул”.

Проектът нарушава драстично европейските директиви за “Натура 2000” и 9 български закона. Реализацията му сериозно би застрашила крехкото равновесие на екосистемите и ландшафта в района на Седемте Рилски езера, обяснява Филка Секулова от ASEED Европа. Евродепутатът Давид Моран, смята, че кампанията трябва да се разглежда в контекста на борбата с корупцията в България.

"Спасявайки Рила, ние искаме да създадем едно значимо движение, което ще превърне България в просперираща страна, която да може да бъде давана за екологичен пример", обяснява евродепутатът. От август до момента хиляди граждани участваха в над 50 акции за Рила в различни градове в България, твърдят от организацията “Граждани за Рила”.

Снимка: БГНЕС