През 2010 г. започват да се появяват съобщения, че сомалийски пирати се тълпят в центъра на Найроби, за да купуват скъпи имоти. Тези нови инвеститори са наскоро забогатели от откупи и се опитват да превърнат торбите с долари в някаква доходна покупка - търговски и жилищни сгради в населения предимно със сомалийци район Ийстлей в Найроби.

В последните години цените там са се повишили двойно, а пиратите са налели над 100 млн. долара, пише FT, цитиран от вестник "Стандарт".

"Обикновено плащат в кеш, често с чанти, пълни с долари", обяснява Бернард Очиенг, представител на агенция за недвижими имоти в Найроби. 20% от неговите клиенти са сомалийци. "Купуват апартаменти и цели жилищни блокове, най-вече с инвестиционна цел, с цени от 400 000 долара до 1-2 милиона", обяснява той.

С намаляването на пиратските атаки тази година са намалели и покупките на имоти от тях. От 2010 г. атаките са спаднали с две трети, а инвестициите с близо 50%. Въпреки това имотният бум в Найроби е пример за нова тенденция да се купуват имоти в най-неочаквани и необикновени места по света.

Причините за тази тенденция са толкова, колкото са различни и купувачите. Някои се опитват да превърнат
незаконните доходи в реални активи, други просто искат да инвестират парите си в чужбина, в по-сигурни от родните си региони, а трети го правят, за да подкрепят каузи или интереси - например риболов или опазване на околната среда.

Така например мексиканци от средната класа и по-богатите купуват къщи в малки градчета по границата в Тексас, за да избягат от нарковойната, разкъсваща страната им. Богати венецуелци, които вече притежават имоти в Ню Йорк или Маями, пък купуват къщи и в съседна Аруба след преизбирането на Уго Чавес за президент за трети мандат.

Дубай, който се възстановява от имотната криза от 2009 г., пък се радва тази година на 30% увеличение на покупките от афганистанци, които се опитват да се сдобият с имоти навън след изтеглянето на американските войски през 2014 г.

На много места, от скандинавските страни до Южна Африка и Патагония, богати купувачи превръщат парчета савана или гора в лични оазиси или спортни резервати.

"Това са купувачи пионери, хора, които искат да поемат рискове", коментира Йоаким Вранг-Виден, регионален директор за Европа, Близкия изток и Африка на агенцията за луксозни имоти Christie's International Real Estate. По думите му тези клиенти търсят емоционална връзка с покупката си по същия начин, по който колекционират стари автомобили или скъпи вина.

Независимо дали се радват на само няколко продажби или пък има малък имотен бум, необичайните пазари могат да се превърнат впоследствие в обект на международен интерес. Когато големите богатства и икономическата несигурност съществуват ръка за ръка, тези отдалечени пазари са атрактивни, както за забогателите от незаконна дейност, така и за бизнесмени, спечелили парите си напълно легално.

Много от тези хора ценят повече автентичността и уникалността на покупките си, отколкото лукса и мащабите. Пример за това е градчето Портобело, близо до пристанище Колон в Панама. То се намира далеч от пълния с небостъргачи център на Панама Сити, има богата история от ерата на конкистадорите и природните му красоти привличат купувачи от Европа и Латинска Америка.

"Има история на всяка крачка", посочва местният предприемач Улрих Шварк. Той обяснява, че все още в града могат да се намерят имоти до брега на цени от 220 долара на квадратен метър. "Няма ясно изразени предпочитания, но изглежда купувачите харесват малки парцели земя, където да строят малки къщи или ферми", обяснява той.

Около 20 такива купувачи идват в градчето всяка година. Компанията на Шварк е обслужвала над 10 от тях, които са дошли от Европа и Северна Америка и са похарчили между 100 000 и 4 млн. долара. Преселението се очаква да се увеличи идните години, тъй като в района ще бъде отворен и луксозен хотел и ще бъде построена нова магистрала.

Доста по-скъпи и още по-отдалечени са пазарите на имоти в риболовни райони, където се хваща сьомга или се лови риба с мухи. Така например по норвежките фиорди се намират редки имоти, които невинаги са официално предлагани на пазара и привличат богати британски купувачи.

"Изключително трудно е да намериш такъв имот и повечето са собственост на английски благородници или пък са в други частни ръце", обяснява норвежкият брокер на имоти Йовинд Олстад. Подобни имоти привличат интереса на богаташите и на руския полуостров Кола, близо до Северния полюс, който се превръща в туристическа дестинация за богати.

В Патагония пък запалени рибари купуват усамотени къщички до брега на реката с по над 1000 декара
прилежаща земя в близост до градчето Сан Мартин де Лос Андес. Мястото е на над 1600 км западно от Буенос Айрес. Тези имоти са скъпи - между 1 и 8 млн. долара, а само земята струва между 3000 и 5000 долара за хектар. Имот с обща площ 2500 хектара се предлага за 13 млн. долара.

"Повечето от купувачите идват от Европа и САЩ", казва местният брокер Луис Бонсенор. Неговата фирма продава по 3-4 луксозни имота на година. Тези имоти винаги имат и собствен водоизточник и се намират близо до летище.

В САЩ пък неочакван растеж отбелязват неоткрити досега пазари като Южен Тексас. Някои от купувачите са мексиканци със средни и високи доходи, които напускат страната си, за да се спасят от нарковойните. Повечето се заселват в сигурни райони, а цените са по-малко от 300 000 долара - далеч под нивата в Манхатън или Лондон, но достатъчни, за да раздвижат имотния пазар в региона.

Те могат да си позволят и по-скъпи жилища, но не искат да парадират с богатството си, обясняват запознати. А и намирането на по-евтини и по-малки къщи е доста по-лесно.

На другата крайност е борещата се с европейската дългова криза Португалия. В тази страна пазарът на луксозни имоти е преживял най-добре кризата и все още се държи на повърхността въпреки спада на цените. За разлика от потъналите цени в Рим и Париж, в Португалия положението е малко по-добре. Това се дължи и на малко късмет.

Страната се радва на клиенти от Ангола и Бразилия, които заради общия език и колониалното минало предпочитат именно тази страна. Днес подобни купувачи представляват 30-40% от пазара на скъпи имоти в Португалия.

Други странни места, които привличат купувачи, са още пустинята в Намибия, където богаташи си правят частни резервати или богатата на минерали Монголия. Популярен е и Бейрут, където има прилив на пари от Близкия изток и дори Украйна, където се купуват земеделски земи.