Най-малко 2.40 лв. месечно ще плащат собствениците на апартаменти за управлението и поддържането на общите части на сградите. Това предвижда проект за промени в закона за етажната собственост, които кабинетът прие днес. По-конкретно, ежемесечно ще се събират суми, не по-малки от едно на сто от минималната работна заплата за страната (240 лв.).

Основните промени, залегнали в законопроекта, са свързани с даването на еднакви права на ползвателите в сграда в режим на етажна собственост и на собствениците на самостоятелни обекти, като право да бъдат избирани за управител и касиер имат и наемателите.

Освен това се опростяват процедурите по свикване и провеждане на общото събрание . Поканата за свикване на събрание се поставя на две общодостъпни места не по-късно от 7 дни преди датата на събранието, а в неотложни случаи - не по-късно от 24 часа преди това. Има промени и в текстовете относно съдържанието на книгата на собствениците и на възможностите за приемане на решения от общото събрание.

Предвижда се възможност в сгради в режим на етажна собственост, в които са разположени самостоятелни обекти - собственост на юридически лица (магазини, ресторанти, производствени, стопански и други обекти с нежилищно предназначение), за членове на управителния съвет да могат да бъдат избирани писмено упълномощени от собствениците техни представители.

Правителственото решение за одобряване на законопроекта е прието на вносител.