Плащаме по 2 лв./кв. м за „енергиен паспорт” на сграда

1099
Плащаме по 2 лв./кв. м за „енергиен паспорт” на сграда

По всяка вероятност жилищата и сградите, които имат т. нар. "енергиен паспорт", ще струват по-скъпо, съобщи председателят на Агенцията за енергийна ефективност (АЕЕ) Таско Ерменков, цитиран от в. "Монитор". Причината е, че за тези жилища и сгради ще е необходима по-малко енергия за отопление, а също и съответно ще се влагат по-малко средства за вземане на мерки за увеличение на енергийната ефективност.

За издаване на такъв паспорт обаче се плащат по около 2 лв./кв. м, т. е. за жилища от 100 кв. м към момента сумата за сертифициране е около 200 лв.

Издаването на енергиен паспорт е по желание на собствениците. Според новия закон всеки инвестиционен проект за изграждане на нова сграда, реконструкция, основно обновяване, основен ремонт или преустройство на съществуваща сграда, въз основа на който се издава разрешение за строеж, се оценява за съответствието му с изискванията за енергийна ефективност по реда и при условията на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Енергийното паспортизиране има за цел удостоверяване на актуалното състояние на потреблението на енергия на сградите и съответствието на енергийните им характеристики с нормативните изисквания за енергийна ефективност. Енергиен паспорт се издава за всички сгради, които подлежат на техническо паспортизиране по реда на ЗУТ.

Понятието "енергиен паспорт" беше въведено в новия Закон за енергийната ефективност.

Той ще бъде отделен документ, удостоверяващ състоянието на сградата, и ще класифицира потреблението на енергия в класове от А до G.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...