Средният размер на месечните плащанията по стандартните ипотечните кредити със срок на погасяване 25 години във Великобритания в момента е 735 паунда. Тази сума е около 78% повече в сравнение със 2003-2004 година, сочат официалните данни.

Покачването е основно заради повишените лихвени проценти от страна на банкитеи невероятното покачване в размера на типичния ипотечен кредит.

Това с само едно от много изключително тревожни проучвания на пазара на имоти в страната, направено от Ernst & Young Discretionary Income Study. Според данните положението в момента е поне с 15% по-лошо, отколкото през 2003 г. и прогнозите не се очертават като по-оптимистични.

Проучване показва, че цените на хранителните продукти и горивата ще продължават да нарастват, което допълнително ще влоши нещата.

Преди няколко години за обслужване на ипотечен кредит са били необходими около 20% от месечните доходи на едно домакинство. За последните 5 години този процент се е повишил, и в момента достига 53% от месечните приходи, става ясно от официалните данни.

Освен за изплащането на жилището, поскъпване имам и при почти всички други сфери в живота на британците.