Нарастването на броя на населението по света и глобалното затопляне започва да поражда редица въпроси относно подобряване на архитектурата на бъдещите градове. Редица архитекти предлагат най-различни иновативни решения относно градската среда на града на бъдещето, пише Inhabitat.

Никое предложение засега обаче не е толкова впечатляващо, колкото на архитектурното бюро на Винсент Калебо. Неговото предложение е напълно различно в сравнение с всички останали.

Проектът му предвижда изграждането на плаващи във водата градове носещи името - Lilypad, или "цвят на водна лилия". Най-важното при новия проект е, че градът може да съществува напълно самостоятелно.

Причина за това естествено са уникалният му дизайн и приложените нови технологии и възможности за решаването на проблемите като снабдяване с ток и вода, чистотата на града и всичко останало.

На практика някои от най-важните за бъдещето проблеми са решени напълно още с неговото построяване, тъй като в проекта се предвижда градът да има почит нулеви емисии на въглероден диоксид в атмосферата.

За сега проектите за плаващите градове са предвидени да бъдат населявани от около 50 хил. човека, като за в бъдеще се очаква да има проекти и за по-големи градове. В тези градове ще има абсолютно всичко, което и в съвременните – паркове, зелени площи, жилищни комплекси и всичко друго.

Освен, че градът може да съществува напълно самостоятелно, той ще може и да се придвижва по водата достигайки различни точки по света.