Вижте осем идейни предложения за плаващи къщи. Те са не само интересни, но и екологични:

Morphosis

В последните месеци плаващите къщи, които до скоро бяха по-скоро концепти, започват да се реализират на много места по света и добиват все по-практични форми. Фондацията на Брад Пит Make It Right Foundation и архитектурната компания Morphosis работят по проект на къща, която плава, когато има наводнение.

Идеята дошла след урагана Катрина, който причини катарстрофлани наводнения в Ню Орлиънс.

Ако равнището на водата се покачи, къщата се вдига и започва да плава. Тя лесно се откача от електропреносната мрежа и канализацията и е снабдена с акумулатор, който може да и осигури енергия до 3 дни. Тя ще бъде построена от екоматериали.

Schwimmhaus

Стилната къщичка е построена от германската фирма Confused-Direction. Използвани са екоматериали.

Dubai houseboat

Има площ 213 кв метра и като всичко, построено в Дубай е зашеметяваща.

Домът е на два етажа, външните стени са от стъкло, за да може вътре да е колкото се може по-светло.

Arctic houseboat

Компанията Covey Island Boatworks била вдъхновена от инуитите, които през зимата обръщали лодките си с главата надолу, за да си направят импровизирана къщичка.

Само че тези не са никак импровизирани. Снабдени са с изолация, благодарение на която могат да издържат на страшно метеорологични условия. Те разполагат с акумулатори за слънчева, вятърна и водна енергия могат да бъдат монтирани навсякъде.

Плаваща соларна къща

Къщата може сама да си осигури енергия за цяла година. Може да стои и на док, където да бъде включена в електрическата мрежа. Прилича на каравана отвън. Разполага с открита кухня. Площта на къщата е 73 квадрата. Проектът е дело на английската фирма Kingsley Architects.

Лятна къща-лодка

Дизайнът е на руския архитект Владимир Плоткин. Създадена е за фестивал на тема Ноевия ковчег. Жилищната част е във формата на диск, до който се стига по стълби. Стените са от решетка и осигуряват прохлада (къщата е лятна, както подсказва името й).

Cosmic Muffin

Boeing 307 от 1930 година е превърнат в уникална къщичка и е атракция във Форт Лотърдейл, Флорида. Вътре има малка спалня и баня (в дъното на самолета), както и място за всекидневна с малък бар,като дори има място за работна маса и компютър.

Kerala

Керала е идеалният вариант за разходки из Индия. На борда има две спални, три бани и дори джакузи. Всички помещения са с климатик. Дава се под наем, има си обслужващ персонал и готвач.

Действащи плаващи хотели можете да видите тук.