Строителният бизнес ще може да разчита на държавни поръчки на стойност около 5 млрд. лв. през 2011 г. Това каза пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който днес откри новата учебна година в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Средствата, предвидени за инвестиции в строителни дейности, са по линия на министерството на околната среда, на регионалното развитие и на транспорта, общините и по оперативните програми. Останалото ще зависи от частния сектор и от възможностите му да инвестира, да поема рискове и да строи, допълни министърът.

В условията на криза решението е да се инвестира, а не да се харчи, малкото ресурс, с който разполагаме, да се влага в проекти с възможно най-голяма добавена стойност и това са магистралите, които имат феноменален ефект за икономиката, каза Росен Плевнелиев. Той посочи, че бюджетът на ведомството за следващата година е изключително ограничен.

От 13 политики, за които отговаряме, в 11 практически няма да можем да провеждаме никаква политика, заяви министърът. Като пример той посочи ограничените средства за ВиК сектора - 5.5 млн. лв., свлачищата - 1.2 млн.лв., за решаване на проблемите на ромите - 50 000 лв.

В този смисъл следващата година ще е нулева година от гледна точка на строителството в подобни сектори, като целта е поне да се подготвят проекти в тези области, каза министърът.

Разчетите на министерството показват, че могат да бъдат разплатени между 590 и 900 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие" през 2011 г., каза министърът в отговор на въпрос.

900 млн. лв. са сметнати на базата на възможностите бенефициентите да могат да получават по-големи аванси до 35 на сто. В случай, че се мине на нормални аванси от пет до десет на сто, ще бъдат разплатени 590 млн лв., колкото финансовото министерство предлага за бюджета на МРРБ за тази дейност.

При този вариант обаче не значи, че ще има спрени, неизпълнени или забавени проекти, каза министърът. Той не изключи възможността за някои проекти през следващата година да има и по-високи аванси от нормалните. Всичко е въпрос на планиране, допълни той.

Източник: БТА