България може да печели много от експорт, включително на строителното си ноу-хау. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството при откриването на новата административна сграда на Камарата на строителите в България.

Плевнелиев заяви, че е респектиран от строителите заради начина, по който се справят с трудностите на кризата.

Той каза, че от професионализма им зависят работата и доходите на 200 000 души, но заедно със семействата и децата им става дума за около 1 млн. българи.

„Най-лесното щеше да бъде да се стачкува, да се оплаква, да се намира винаги някой друг, който да е виновен. Вие наложихте един нов стандарт", каза Плевнелиев при откриването.

Министърът изтъкна, че в двете тежки години оборотите в сектора са паднали два пъти. Въпреки кризата, обаче, строителите са променили правилата, по които работят и така са спестили много пари на българския данъкоплатец.

Новият конгрес на европейските строителни организации ще се проведе през юли в София и Камарата на строителите ще бъде негов домакин, изтъкна министърът. Той заяви, че разположението на новата сграда показва визия за това, че строителите са се ориентирали близо до бъдещи инфраструктурни проекти.

По думите на Плевнелиев предстоят години на растеж, но в една съвсем различна среда и инфраструктура. „Няма да е лесно, но най-опасно е, когато си мислим, че всеки парцел и апартамент ще бъде продаден", каза още той.

Източник: Фокус