Плевнелиев: Рекордьор сме по криза в строителството

1584
Плевнелиев: Рекордьор сме по криза в строителството

България е европейски рекордьор по всички параметри на криза в строителния сектор. Докато в други държави строителната индустрия спадаше по няколко процента, в България последните две години драмата наистина е изключително сериозна и строителната индустрия спада с по 25 - 30% на година. Това каза на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Министър Плевнелиев посочи, че в строителната индустрия са работили около 248 000 души, а сега те са със 100 хил. по-малко. Спрямо рекордната за строителния сектор 2008 година България в момента е 50% надолу и това е един драматичен спад, докато в други държави цифрите са далеч по-малки.

Министър Плевнелиев посочи, че основните двигатели на чуждестранните инвестиции в България бяха недвижимите имоти и свързаните с тях индустрии на финансови услуги, на лизинг. Всичко това в момента е много тежка ситуация.

Чуждестранните инвестиции са паднали десетократно и сега по думите му те са под 90 млн. лв. В тежки моменти ние, трябва да бъдем солидарни трябва да използваме синергийните ефекти, каза още министърът.

С европейските фондове, 2011 година може да надмине пиковата 2008-а в инвестиции по републиканските пътища. Тогава общо 768 млн. лв. са инвестирани през бюджета, като от тях - 400 млн. лв. са били за текущ ремонт и поддръжка и 368 млн. лв. са били инвестиционни дейности.

Плевнелиев посочи, че сега МРРБ има два пъти повече пари, благодарение на отключените европейски фондове. В 2011 година ние имаме държавни инвестиционни заеми в размер на 197 млн. лв.. По ОП „Транспорт" голямата идея е да бъдат похарчени около 520 млн. лв., които да бъдат за пътища - магистрала „Тракия". ОП „Регионално развитие" е отличник на България защото ускори договарянията по шест, а разплащанията по 20 проекта.

По ОП „Регионално развитие" ние искаме да договорим практически всичко, което може да се договори - две години предсрочно - тези 3.2 млрд. лв. „Единствено се притесняваме за газовата връзка България - Сърбия", заяви министър Плевнелиев.

Министър Плевнелиев посочи, че има още средства за магистрала "Люлин", която, заедно със Софийски околовръстен път, ще е около 40 млн. лв. бюджетни средства. Имаме още по програма „Трансгранично сътрудничество" 56 млн. лв., посочи той.

Той допълни, че се подготвят и промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ) във връзка с незаконните строежи в страната. Общините ще носят отговорност за незаконните строежи, каза той. Лично аз считам, че няма механизъм, по който да се наказват кметовете в България, оплака се Плевнелиев. Той даде за пример главния архитект на Община Любимец, където е построено митничарското село до язовира, който може да бъде наказан с уволнение.

Министърът видя двувластие там, където общините издават разрешения и вкарват в експлоатация къщи. Той посочи, че съвместно с ДНСК трябва да се изчисти къде е отговорността за различните обекти.

По материали на БГНЕС и Фокус

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

ю
# 0
17:11 | 2 November 2010
и това ще е така в следващите 15 години
ю
# 1
17:11 | 2 November 2010
и това ще е така в следващите 15 години
Toshko
# 2
15:10 | 26 October 2010
Rekordjori sme i po ceni na Gilishtata nabaya Rabotna Zaplata!!!!!!!!!!!!, da strojat po 800-1000 ewra kw. metur i moge normalnija chowek da si kupi gilishte w drugija giwot!!!!!!!!!!!!!!!,,,zaplata 400 ewro kw. metur min 800 euro... batii semeistwoto trea da e 6 chelnno z da moge da giwee normalno i da kupuwa.....!!!!!toataln aidiotstina.....totalna,,,oshte shte falirat....,,,,cenata na gilishtata 2000-2002 g. beshte 15-2500 hulqdi lewa sega , ne trudno moge da namerish pod 50 hilki i to ednostaen!!!!!, towa e idiotshtina.....po -dobre pod naem......
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg