Плевнелиев: Строителството е 25% от сивата икономика

1407
Плевнелиев: Строителството е 25% от сивата икономика

Строителството представлява 25% от общия размер на сивия сектор и ние трябва да се фокусираме там. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев при внезапна проверка на строителен обект в София.

В края на 2009 година в строителния сектор е имало около 200 000 работещи, а в края на септември 2010 година - те вече са 150 хиляди, което по думите на министъра, е драматично намаляване на заетите в строителния сектор с около 50 хиляди души.

„Това, което е интересно, че само 17 хиляди от тях са се регистрирали в борсите по труда. Това означава, че остава един контингент от 32 хил. души, които потенциално са контингент на сивата икономика и затова ние ще бъдем все по-активни", посочи министър Плевнелиев.


Той каза още, че сега България е задължена да мери сивата икономика и по последни данни тя е около 7 млрд. лв. или това са 10-12% от БВП. Росен Плевнелиев уточни, че една четвърт от тази сума е в строителството или около 1.7 млрд. лв.

Социалният министър Тотю Младенов посочи, че от извършените проверки на трудовите инспектори става ясно, че всеки четвърти работник в страната има проблем със сивата икономика, независимо от това в какъв бранш. Той припомни, че глобата за работодателя е от 1500 до 15 хил. лв.

Младенов заяви, че от началото на годината до сега са проверени 3410 строителни обекта, от които са спрени 402, а са констатирани 15 хиляди нарушения. Само в София трудовите инспектори за две седмици са спрели 4 строителни обекта.

Министър Плевнелиев цитира данни, че при извършени над 5000 проверки през 2009 г. в строителството, при всяка една са констатирани средно по четири нарушения. Инспекцията по труда е регистрирала за миналата година над 20 хил. нарушения - една трета от нарушенията са на трудовоправните отношения.

Той заедно с министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов и представители на Главна инспекция по труда извършиха втора внезапна проверка на строителен обект в столичния квартал „Гео Милев". Министър Плевнелиев посочи, че най-драматичен е начинът, по който е кръстен инвеститорът VIP Build с абсолютни незаконни работници, абсолютно необезопасен обект. Той уточни, че надзорът на строителния обект сам е подал сигнал за това, което се случва.

При проверката трудовите инспектори констатираха изцяло необезопасен строеж на сграда - без предпазни парапети и изцяло необезопасено електрическо табло. Работниците, които са заварени на обекта са били осем. Те са на четири часов работен ден, без трудови договори. Обектът няма да бъде пуснат докато не завърши проверката и на ДНСК, която може да констатира нарушения в конструкцията и плана на обекта, които обаче според министър Плевнелиев могат да бъдат преодолени.

По материали на БНР и агенция Фокус

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

автономен
# 0
21:10 | 16 October 2010
Плевнелиев се е заблудил. В строителството само 25% дето не е в сивата част на икономиката. А ако се вземе цялата процедура по отчуждаване, принуждаване, събаряне, настаняване, проектиране,разрешителни режими,строителство с под, под, под , подизпълнители и рушвети, рушвети.. по целия път до узаконяване.Ей взех да заеквам от повтаряне. Я най добре пак да си прегледа книжата
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg