Силен сезон за пазара на недвижими имоти по Черноморието. Мит или реалност обаче е поевтиняването?

От бранша категоризират пазара към края на летния сезон като стабилен. Фактите говорят, че цените не са паднали, а запазват нивата си.

Продължава интересът от страна на чуждите туристи за покупка не само на ваканционен имот, но и на апартаменти в града. 85% от тях са от Русия. Спад се наблюдава единствено при наемите.

Колкото по-близо до морето - толкова по-красиво, но и по-скъпо. Близо 1300 евро струва квадратният метър за тези, които искат да виждат морето и изгрева през прозореца си. Повече обаче са по-икономичните купувачи.

„Основното търсене е на нискобюджетни сделки. Това са предимно двустайни апаратаменти от 20 до 40 хиляди евро. Забелязва се и доста силен интерес към покупки чрез ипотечни кредити отново”, обяснява Гергана Бахчеванова от агенцията за недвижими имоти "Адрес".

Въпреки че цените поддържат нивата си, на ден по южното Черноморие се правят около 90 сделки.
„Руските граждани засилват интереса си и за градски имоти. Само че някои от тях идват малко излъгани от руската преса, че тук могат да си купят апартамент за 17 хиляди евро”, допълва Бахчеванова, цитирана от bTV.

Първенството по високи цени за наем все още е за помещенията в идеалния център на Бургас, където квадратният метър е 30 евро.