По-добри времена за голяма част от европейските офис пазари

839
По-добри времена за голяма част от европейските офис пазари

Ново изследване на King Sturge за пазарът на офис площи в Европа показва по-добри времена за по- голямата част от Европейските офис пазари. Проучването проследява ключови тенденции в макро- икономически и инвестиционен аспект и включва коментари и анализи на най- важните офис пазари в Европа.

"Икономическият растеж през 2010 г. осигури необходимата основа за всеобщо подобрение на офис пазарите в Европа. Скромните икономически прогнози през 2011 г. подкрепят процеса на растеж в по- голямата част от пазарите и поддържат усилията на наемателите, които са насочени към консолидиране и предоговаряне на наемните нива", коментира Ема Джаксън, старши анализатор в King Sturge.

Най-добре представящите се Европейски офис пазари като Лондон, Париж, Берлин, Варшава и Москва успяха да регистрират двуцифрен ръст в наемните нива през 2010 година. Сред по-слабите пазари, където имаше спад в наемите са Дъблин, Атина и Прага.

Москва отбеляза силен ръст в наемите за една година, с над 40%, следвана от Лондон и Париж с 24% и 15%. В руската столица, в наемните нива на топ локациите се наблюдава най- голямото им възстановяване от техните най- ниски стойности от края на 2009 г., благодарение на нарастващото търсене на офис площи в Централния бизнес район (CBD), съчетано с все по- голям недостиг на офиси от клас А и недостиг на проекти в процес на развитие. Същото може да се каже и за Лондон и Париж, където покачването през 2010 г. и първите месеци на 2011 г. е било силно изразено и по- специално за офис площи с голяма квадратура.

Няколко фактора ще осигурят стабилни перспективи пред наемателите на офис площите през 2011 г.:

Дисбалансът между търсене и предлагане ще се засили в някои от основните пазари като развитието на нови проекти ще продължава да бъде ограничено и наемните нива на свободните офис площи се предполага, че ще намаляват през следващата година или няколко. Спекулативните проекти са малко вероятно да се върнат в краткосрочен план, поради ниските наемни нива и банките, които все още не желаят да отпускат заеми. Това ще доведе до ръст на наемите на топ локациите в най- засегнатите пазари.

Икономическото възстановяване се очаква да продължи, макар и с бавни

темпове в повечето страни в Европа. Основните западноевропейски пазари като Германия, Великобритания и Франция се очаква да постигнат скромен растеж през 2011 г., като прогнозата за нововъзникващите икономики, като Русия, Полша и Турция е за по- висок икономически растеж . Перспективите за растеж на икономиката продължават да бъдат слаби за Испания, Португалия, Ирландия и Гърция.

Прогнозата за растеж на офис базираната заетост през 2011 г. изглежда по-

добра, отколкото беше през изминалата година, което ще подкрепи търсенето на офис площи в средносрочен и дългосрочен план, въпреки че все още има слаби точки, като Португалия, Италия, Гърция, Испания и части от Централна и Източна Европа, където възраждането на производството не е съчетано с нови работни места

"Икономическите прогнози сочат, че ще видим едно постоянно подобрение в повечето Европейски офис пазари", коментира Ема Джаксън. "Потенциално горещи точки в краткосрочен до средносрочен план са големите градски центрове в Германия, Букурещ, Будапеща и Централен Лондон, където се очаква увеличение на работните места".

Инвестиционни пазари

Търсенето от страна на инвеститорите в офис сектора се е увеличило

чувствително през 2010 г., като общия обем на инвестициите достигна малко над 44 билиона евро за годината, което е с около 15% повече в сравнение с 2009 година. Въпреки това, средните обеми остават далеч по- ниски от изключителните години на инвестиции като 2006 и 2007. Тесният фокус на инвеститорите върху най- ликвидните пазари продължи и през 2010 година.

Великобритания, Германия и Франция отново отбелязаха най- силна

инвестиционна активност, с около 65% дял от общите инвестиции на офис

пазара.

Като цяло инвеститорите остават предпазливи и търсенето се концентрира върху топ локации на основните пазари. Макар и региони като Северна и Централна Европа, да отбелязаха много по- силна инвестиционна активност спрямо 2009 г., те все още остават относително малки инвестиционни дестинации, с приблизително 11.4% и 2.3% от общия обем на инвестициите в офис сектора в Европа през 2010 година.

Експерти очакват инвестиционната активност в офис сектора да се засили към края на 2011 г., следвайки плавния растеж от 2010 година. Първите признаци са добри като предварителните цифри посочват транзакции на стойност около 11 млрд. евро, които ще бъдат реализирани в офис сектора през Q1 2011''.

„Наемните нива в топ локациите се очаква да останат стабилни в краткосрочен план за повечето западноевропейски пазари, като ръстът на наемите вероятно ще бъде основният двигател на растеж на капитала в краткосрочен план. Това е особено валидно за центрове като Лондон, Париж, Москва, Варшава, Стокхолм и Осло, където предстои предлагането да се свие. За някои центрове в Централна и Източна Европа се очаква спад в наемните нива, както и понижение на риска на тези пазари''.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg