По-малко от 20% от домакинствата ще усетят повишението на лихвите по ипотечните кредити

924
По-малко от 20% от домакинствата ще усетят повишението на лихвите по ипотечните кредити

Към момента само две банки у нас реално са повишили лихвите по ипотечните си кредити. Четири са онези, които са променили условията за част от изтеглените вече кредити, като незначителен процент от тях ще бъдат преанюитирани към началото на септември и месечните вноски ще бъдат променени.

Тъй като само за изминалия период от една година на пазара са били активни над 80 промоционални продукта, промяната ще се отрази на всички тях по различен начин. По данни на Кредит Център едва 20% от домакинствата, които вече са изтеглили кредит, ще трябва да платят по-високи вноски за септември.

Спрямо промените, които са предприели, банките могат да бъдат разделени в три категории: 1) банки, които са променили лихвите за нови и стари клиенти 2) банки, които са променили условията само за старите си клиенти 3) банки, които не са предприели промени на лихвените си нива към момента. Част от последните обявиха намеренията си да коригират нивата, но към настоящия момент не са го направили реално. Очакванията на консултантите са част от тях да го отложат във времето, докато „общественият интерес към темата отшуми”, а други да не предприемат такива действия изобщо.

От първото публично обявяване на покачването на 10 август до 10 септември запитванията за ипотечни кредити са намалели само с 4.6% и това се дължи не само на объркването, настъпило у потребителите, но и на ангажираността на хората с други дела в края на лятото.

Най-съществено „говоренето за покачване” е повлияло на старите клиенти на банките, които се опасяват от значително повишаване на разходите по изплащане на задълженията. Изчисленията сочат, че дори онези, които ще бъдат засегнати от промените на лихвените нива, сега ще плащат много малка сума в повече.

При средна вноска от 450 лв. за средностатистическия кредит от 30 000 евро (или 58 600 лв.) за период от 20 години, това е повишаване на месечния разход с 3.3%. В същото време, ако приемем, че едно семейство у нас изяжда на месец средно 3 кг. сирене, чиято цена се е повишила с 2.5 лв. за килограм, това означава, че на месец домакинствата заделят с 7.50 лв. повече за този традиционен продукт на трапезата си.

Така разходите им за него са се увеличили с над 60%, тези за кредита с 3.3%. Този прост пример лесно онагледява, че кредитите продължават да бъдат една изгодна сделка за клиентите.

Очакванията на Кредит Център са до месец на пазара да се появят новите есенни промоционални пакети на банките, условията, по които ще бъдат задължително по-добри от средностатистическите.

Анализите сочат, че 83% от всички клиенти на пазара се възползват от такъв тип специални предложения, което означава, че и до края на годината хиляди българи ще имат възможността да вземат ипотечен кредит на изключително добри спрямо общата конюнктура на пазара условия. Нещо повече, експертите съветват собствениците на имоти, които у нас са близо 90% от цялото население, да се замислят за изтеглянето на универсален (нецелеви) ипотечен кредит. Нарастването на цените на недвижимите имоти през последните години превърна голяма част от хората в собственици на значителен капитал, който може да бъде рационално използван при формиралите се добри условия на пазара.

 

БАНКАИПОТЕЧЕН КРЕДИТ ВИПОТЕЧЕН КРЕДИТ В
ЛЕВАЕВРО

ПРЕДИСЕГАПРЕДИСЕГА
АЛИАНЦ7,957,957,957,95
ДСК7,297,296,656,65
БУЛБАНК7,227,65 (+0,43)6,446,9 (+0,5)
ОББ6,77,2 (+0,5)6,256,25
ПОЩЕНСКА БАНКА776,56,5
РАЙФАЙЗЕНБАНК6,656,656,356,35
СЖ ЕКСПРЕСБАНК7,157,156,656,65
ПИРЕОС БАНК7,57,56,46,4
ПЪРВА ИНВЕСТИЦИОННА БАНКА6,96,96,76,7
СИБанк6,756,756,756,75
МКБ ЮНИОНБАНК7,957,956,956,95


Те имат възможност за получаване на нецелеви ипотечен кредит при лихвени равнища от 6.7% до 8.5%, лихви значително по-добри от тези по потребителските кредити. Получените свободни средства могат да инвестират във взаимни фондове (към настоящия момент балансираните взаимни фондове в България осигуряват годишна доходност от 20% до 25%), други инвестиционни инструменти, в собствения си бизнес или да ги използват за по-скъпи покупки.

Така жилището, което по принцип не им носи печалба, може да продължи да ги ползва и същевременно да им носи добра доходност.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg