В осмото издание на националния конкурс "Сграда на годината" бяха отличени победителите в отделните категории. Журито оцени най-добрите практики и съвременни тенденции в архитектурата, строителството инвестициите, грижата към околната среда и постиженията в дизайна и развитието на архитектурния образ.

Жилищна сграда на годината стана "Витоша Тюлип", чиито инвеститор е Афи Юръп България ЕООД. Нискоетажна сграда е разработка с богато озеленени дворове и отговаря на най-високите критерии за този тип комплекси, като включва редица допълнителни удобства - басейн, фитенс и спа център.

В категорията "Обществени сгради с бизнес предназначение" наградата спечели реконструкцията и адаптацията на едно от емблематичните здания в центъра на София - Офис сграда Батенбер. Сегашната реконструкция е запазила напълно архитектурния облик и стил, продължавайки традицията и вписвайки се напълно в новата модерна градската среда, като е извършено и необходимото укрепване.

Новата категория "Многофункционални сгради" беше спечелена от офис, търговки и жилищен комплекс "Роял Сити" в гр. Пловдив. Обектът слага началото на модерна градоустройствена зона, висококачествено строителство, комфорт, разнообразие от услуги и развлечения.

Градски хотел на годината е Хотел "Вентура" във Варна. Забележително преустройство на изоставена квартална топлоцентрала, типов съветски проект, и превръщането и в модерна бутиков хотел. При реконструкцията е запазен обемът на сградата, външните стени и коминът.

Ваканционен комплекс за 2009 г. е "RIU Pravets Resort" в Правец. Луксозният хотелски комплекс с голф-игрище и Спа- център изгражда модерна дестинация за ваканционен туризъм от най-висока категория.

Oasis Resort&Spa е село Лозенец в близост до Бургас спечели наградата в категорията "Ваканционни комплекс". Цялостният облик на комплекса в синтез на средиземноморската архитектура и балкански елементи. Във ваканционното селище не се движат никакви автомобили.

Търговска сграда на годината е Бургас Плаза - първият модерен търговски център от съвременен тип в града. С отличното си местоположение, търговският център има уникално предимство да бъде част от мощна търговска дестинация, която събира в един квартал водещи компании.

Логистичен център на бизнес-парк София Еърпорт Център спечели наградата в категория "Производствени сгради и логистични центрове". Той е част от бъдещия мултифункционален бизнес парк София Еърпорт Център и се състои от 3 самостоятелни логистични сгради, озеленени площи, отговарящи на международни стандарти и паркоместа за наемателите и посетителите.

Специална награда за реализация на високотехнологична и енерго ефективна сграда беше връчена на Пътнически терминал на летище Пловдив за вътрешни и международни полети. Терминалът отговаря на всички европейски изисквания за обслужване на полети, като от няколко дни вече има редовна линия Пловдив - Москва.

Регионален исторически музей Стара Загора печели наградата "Сгради със специално обществено значение". Елегантната и модерна сграда е пример за инвестиционната политика на община Стара Загора, насочена към запазването на историческото наследство на града.

Голямата награда за строителен проект с изключителна обществена значимост получава Метрополитен ЕАД - Метростанция "СУ Климент Охридски" и метростанция "Мусагеница". Изграждането на метро линията свързваща най-големите софийски квартали с центъра и помежду им има ключова роля за развитието и подобряването на транспорта в столицата.