Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съвместно с български архитекти, подготвя концепция за развитието на остров "Св. Кирик", която ще бъде съгласувана с местните власти. Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски, цитиран от БТА.

Не си представяме островът да бъде застроен по подобие на "Слънчев бряг", каза Михалевски. Идеята е да се съчетаят традициите на Созопол с възможностите за развитие на тази територия, която е малко над 80 декара, уточни заместник-министърът. Целта е островът целогодишно да може да бъде използван.

След подготовката на концепцията ще бъде обявен конкурс за решение на въпроса, каза Димчо Михалевски. Отделен конкурс ще има за инвеститор, допълни той. В този случай, по думите на министъра, могат да се поканят за участие и известни световни архитектурни бюра като например архитектурното бюро на Заха Хадид.

Очаква се през втората половина на тази година или в начолото на 2008 г. у нас да пристигне и архитект Норман Фостър, допълни Михалевски.

На остров "Св.Кирик" се е помещавала бивша военна база, която с решение на МС, е прехвърлена в правомощията на МРРБ, припомни Михалевски. Причината за решението е, че ведомството отговаря за цялата държавна собственост в страната, уточни заместник-министърът.

От днес започват седмици на европейската архитектура, които се откриват с изложба на Заха Хадид. Седмиците са организирани от министерството, Съюза на архитектите в България, Министерството на културата и Университета по архитектура, строителство и геодезия. Инициатор на проекта е фондация "Яков Чернихов".