След поемането на контрола на Fannie Mae и Freddie Mac от щатското правителство, може и да се рефинансирането на ипотечните си заеми на собственици на имоти, пише Bloomberg.

Перспективите за ипотечен кредит за бъдещите купувачи също се очаква значително да се подобрят, сочи изследване на общественото мнение в някои от най-засегнатите от кризата щати.

Ипотечните заеми със срок на погасване от 30 години се понижиха с 0.25% в началото на тази седмица и се очаква да спаднат още. Лихвата на тези заеми в момента е фиксирана на 6.08%, става ясно от данните на проучвателната агенция North Palm Beach във Флорида.

Някъде около декември тази година или в началото на пролетта на следващата е възможно лихвеният процент по кредити за закупуване на жилище в САЩ да спадне до около 5.5%, смятат анализатори.

Лихвите на жилищните кредити се понижиха през тази седмица, реагирайки на поемането на контрола върху кредитните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac от федералните власти.

Двете компании, които притежават и гарантират почти половината от жилищните кредити на американското население(12 трлн.долара), изгубиха повече от 80% от пазарния си стойност, след като цената на акциите им спадна под 1 долар на търговията в понеделник.

Това беше върхът на отчетеното понижение в цената на акциите им с 93% за период от една година.

Продажбата на вече обитавани жилища се очаква да спадне до 4.87 млн. през тази година, което е с 31% по-малко от нивото през 2005 г., става ясно от прогнозите на Fannie Mae.

Контролирането на кредитните гиганти от правителството може и да повлияе временно на спадането на цените на жилищата.

Средната цена на жилище се очаква да се понижи до около 185 400 долара до началото на следващата година., което е с цели 17% по-ниско спрямо средната цена, отчетена през 2006 г. от 222 900 долара.

Това означава, че ако цените се понижат с 15%, та дори и с 11-12%, то всички заинтересовани в сектора ще бъдат сигурни, че има някакви позитивни действия от взетото решение да бъде поет контрола върху кредитните гиганти.