Поемането на контрола над Fannie Mae и Freddie Mac има положителен ефект

587
Поемането на контрола над Fannie Mae и Freddie Mac има положителен ефект

След поемането на контрола на Fannie Mae и Freddie Mac от щатското правителство, може и да се рефинансирането на ипотечните си заеми на собственици на имоти, пише Bloomberg.

Перспективите за ипотечен кредит за бъдещите купувачи също се очаква значително да се подобрят, сочи изследване на общественото мнение в някои от най-засегнатите от кризата щати.

Ипотечните заеми със срок на погасване от 30 години се понижиха с 0.25% в началото на тази седмица и се очаква да спаднат още. Лихвата на тези заеми в момента е фиксирана на 6.08%, става ясно от данните на проучвателната агенция North Palm Beach във Флорида.

Някъде около декември тази година или в началото на пролетта на следващата е възможно лихвеният процент по кредити за закупуване на жилище в САЩ да спадне до около 5.5%, смятат анализатори.

Лихвите на жилищните кредити се понижиха през тази седмица, реагирайки на поемането на контрола върху кредитните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac от федералните власти.

Двете компании, които притежават и гарантират почти половината от жилищните кредити на американското население(12 трлн.долара), изгубиха повече от 80% от пазарния си стойност, след като цената на акциите им спадна под 1 долар на търговията в понеделник.

Това беше върхът на отчетеното понижение в цената на акциите им с 93% за период от една година.

Продажбата на вече обитавани жилища се очаква да спадне до 4.87 млн. през тази година, което е с 31% по-малко от нивото през 2005 г., става ясно от прогнозите на Fannie Mae.

Контролирането на кредитните гиганти от правителството може и да повлияе временно на спадането на цените на жилищата.

Средната цена на жилище се очаква да се понижи до около 185 400 долара до началото на следващата година., което е с цели 17% по-ниско спрямо средната цена, отчетена през 2006 г. от 222 900 долара.

Това означава, че ако цените се понижат с 15%, та дори и с 11-12%, то всички заинтересовани в сектора ще бъдат сигурни, че има някакви позитивни действия от взетото решение да бъде поет контрола върху кредитните гиганти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg