Оттеглянето на много от инвестициите на международните компании не застрашава сектора на недвижимите имоти в Русия, въпреки че много западни страни са доста негативно настроени към случващото се в Абхазия и Южна Осетия, пише mnweekly.ru.

В момента се водят преговори с няколко западни инвестиционни компании, които имат намерение да инвестират в сектора в Русия. Въпреки че засега не се уточняват техните имена, според анализатори рискът за инвестиция е минимален.

Руският пазар е много по-атрактивен за инвеститорите от други страни в региона. Пазарът във Великобритания е в криза, както и този в Испания, затова много от големите международни компании в сектора се ориентират към Русия, заявява Максим Гасиев - регионален директор на Colliers International.

Все пак по-голямата част от компаниите, имащи намерение да навлязат на руския пазар, са доста предпазливи относно политическата атмосфера в страната и обявяването на независимостта на двете автономни области.

Според някои от специалистите отдръпването на инвеститорите до голяма степен се влияе и от отношенията между Москва и Запада.

При евентуално влошаване на тези отношение от руския пазар ще се оттеглят много западни компании и то не само в сектора на недвижимите имоти, а и във всички останали, в които е установено партньорство.

Въпреки че Русия демонстрира голяма независимост от Запада, бизнесът на най-голямата по територия страна в света зависи до голяма степен от западните компании.

Има и анализатори, като тези от Cushman & Wakefield/Stiles & Riabokobylko, които смятат, че негативните новини, които идват от случващото се в проблемните области, не оказват почти никакво влияние върху инвестиционните намерения на западните кампании.