Близо половината от кандидат-купувачите за ново жилище искат то да е до 50 000- 60 000 евро, показват данните на брокери и сайтове за обяви.

В София близо 40% от търсенето за едностайни апартаменти е до 50 000 евро. С кандидатите, които са склонни да дадат и повече - до 60 000 евро, стават общо около 60 на сто от мераклиите за такъв дом. Това излиза от данните на imot.bg.

При двустайните около 35% от клиентите искат апартаменти с цени до 60 000 евро. В Бургас пък почти 65% от търсенето на двустайни апартаменти е на цени до 60 000 евро.

При едностайните 41 на сто от клиентите планират да дадат до 40 000 евро. До 50 000 евро са склонни да платят над 65% от кандидатите.

Близо половината от желаещите да купят едностаен във Варна държат той да струва не повече от 50 000 евро. Около 53% от купувачите на двустайни пък предпочитат да са на цени до 60 000 евро.

От началото на кризата най-много се търсят апартаменти до 50 000 евро, обобщават брокерите на имоти пред вестник "24 часа".

Това са и най-продаваните жилища. Причината - те са най-достъпни, пък и удовлетворяват нуждите на хората без собствен дом - често млади семейства. Обикновено са двустайни апартаменти с площ около 50-60 кв. м в София и малко повече - в други градове.

И от статистиката за изтеглените ипотечни кредити също може да се достигне до този извод. Близо 50% от получените ипотечни кредити са за суми между 10 000 и 30 000 евро. Обикновено банките отпускат до 80% от стойността на купувания имот.

Това значи, че най-много заеми са теглени за жилища до 50 000 евро. Фактът, че тези имоти са най-купувани през последните години обаче води до изчерпване на добрите налични апартаменти в ценовата категория, казват брокерите и кредитните консултанти.

Влияние оказва и по-замрялото строителство през последните години. Така нови жилища се появяват по-малко на пазара.

Като цяло предлагането на току-що пуснати апартаменти се ограничи. От съществуващите пък останаха по-некачествените - с лоши характеристики и на по-неатрактивни локации. Хубавите се обявяват на по-високи цени, които не удовлетворяват желанията или финансовите възможности на клиентите.

Според експертите от "КредитЦентър" жилищата до 40 000 евро са се изчерпали в най-трудните кризисни времена. В момента предлагането е основно на по-големи и по-скъпи апартаменти.

Заради спада в броя на по-евтините и качествени имоти много хора нямат възможност да открият желаното от тях жилище с месеци. Това се отразява на имотния пазар в страната - има по-малко реални сделки. Влияе и на кредитирането. То почти е замряло през последните 1-2 месеца, въпреки промоциите на банките, показват наблюденията на кредитните консултати.

Според тях именно спадът в броя на добрите евтини имоти до 40 000 евро бил основната причина.

Клиентите, които се насочват към по-скъпи апартаменти, обикновено имат достатъчно спестени пари и по-рядко прибягват до външно финансиране.

Според кредитните консултанти, има и друга причина за слабия ипотечен пазар - продължаващите притеснения на хората относно финансовата им стабилност в следващите години. Въпреки че цените на имотите се стабилизираха и спадът тази година е само с няколко процента, високата безработица и замръзналите доходи подтикват хората да са предпазливи и да избягват прекомерна задлъжнялост, казват от "КредитЦентър".

България вече не е най-предпочитаната страна за покупка на ваканционен имот от страна на руските клиенти. Страната ни трябва да се конкурира с Испания, става ясно от изследване, обявено от "ГрийнЛайф".

Оттам коментират, че пазарът на този тип имоти се е движил основно от руснаците през последните 5 г. и ние сме били фаворит. Напоследък обаче делим първото място с Испания.

Доскоро 70% от запитванията за покупка на ваканционен имот са били за България и 30% за други дестинации - Испания, Турция, Чехия и др.

Сега вече към България се насочват 40% от интереса на руските клиенти. Толкова питат и за Испания. Към други страни се насочват 20 на сто от потенциалните купувачи.

Според експертите, Испания има редица предимства. Тя е с добър имидж на страна, подходяща за покупка на ваканционен имот. Има развита инфраструктура.

Цените са изгодни. От 2008 г. досега са паднали над 3 пъти.

Поради появата на конкурентна дестинация за България очакванията са да има отлив от пазара на ваканционни имоти у нас и драстично спадане на сделките с руснаци във високия ценови сегмент, прогнозират от "ГрийнЛайф". За такива оттам определят имотите за над 1500 евро/ кв. м. Подобни сделки щели да са рядкост.

Въпреки това имало и добри новини за нашия пазар. Едната е, че българите са вече на пазара на ваканционни имоти.

От една страна, това са нашенци, живеещи в чужбина, или от смесени бракове. От друга, се срещат и българи, които постоянно живеят в страната, но до този момент предпочитаха да инвестират в имоти в Гърция. Сега интересът им е трайно насочен към родното Черноморие.

Очакванията на експертите са, че те ще търсят именно вискокачествени и дори луксозни имоти. Това ги обнадеждава, че сделки за по над 1500 евро/кв. м ще продължат да се сключват. Сред мотивите за този оптимизъм са няколко факта.

Нагласата на българите за пътуване и почивка в чужбина е спаднала с 30% . Цените на имотите в България са стабилни. Предлагат се много качествени проекти по Черноморието.

Плюс за това е и по-бързият достъп, особено на юг, след като бъде пусната цялата магистрала. Гърция пък вече не е толкова атрактивна дестинация поради несигурната икономическа ситуация.

Неотдавна стана ясно, че България се завръща в полезрението и на британските купувачи. Прочуване на сайта movechannel.com показа, че Cлънчев бряг е най-търсената дестинация като населено място за покупка на ваканционен имот.

За последната година 40% от всички кликвания за оферти са били затам. Морските курорти на юг са били най-атрактивни - освен Слънчев бряг сред най-желаните се нареждат Свети Влас и Равда.