Положението на американския жилищен пазар става все по-мрачно и може би най-силната икономика в света вече е изпаднала в състояние на рецесия, според данните на UBS Securities.

Непрекъснатото понижение в цените на жилищата, високият процент на просрочени ипотеки, както и покачващата се безработица са достатъчни доказателства за дълбоките проблеми в сектора, съобщава bbj.hu.

Жилищният пазар в е състояние на рецесия от може би една година, става ясно след изказвания на редица специалисти и анализатори в сектора на състоялата се пресконференция на UBS Securities в сряда.

Недостигът на финансови средства е основния проблем, който в момент стои пред американския жилищен пазар според повечето анализатори. Заради голямата несигурност на пазара повечето големи банки бяха принудени да намалят значително броя на отпусканите ипотечни заеми.

Жилищният пазар, от гледна точка на финансирането, в момента се намира в истинско бедствено положение и едва ли в скоро време ще има съществена промяна, смятат някои от анализаторите.

Това е и основната причина повечето експерти в сектора да имат негативно мнение за жилищния пазар. Голяма част от тях не крият своите надежди за намеса от страна на правителството, поне за частично подобряване на положението.

Цените на жилищата в САЩ са се понижавали непрекъснато в последната една година, става ясно от официалните данни. Положението в някои райони може и да не е толкова лошо, но като цяло кризата е една от най-сериозните в американската история.

Изключително лошо е, според някои анализатори, че все по-голяма част от собствениците на жилища започват да губят вяра и надежда за скорошно подобряване на положението. Напротив- голяма част от тях са все по-негативно настроени и депресирани.