Периодът от началото на годината до сега година се характеризира с понижение на инвестиционната и строителна активност на територията на цялата страна, породено от протичащите икономически процеси в глобален мащаб.

В следствие на това, с изключение на няколко по-малки сгради, почти не са обявени нови жилищни проекти, като подобна е тенденцията и по отношение на издадените разрешения за строеж, сочат данни на агенция Форос.

Работите по голяма част от сградите с издадено разрешение за строеж няма да започнат сега. Същевременно, една част от планираните за въвеждане в експлоатация през първото шестмесечие на годината обекти не са завършени, главно поради липса на свеж кредитен ресурс и поради забавяне обема на продажбите.

Негативните ефекти от световната финансова криза, свързани до голяма степен с ограничаването на кредитния ресурс, доведоха до невъзможност много от планираните и започнати обекти да бъдат завършени.

Една част от тях към момента са временно "замразени", а други окончателно отказани, поради което обемът на реално изграждащите се жилища на този етап не може да бъде установен.

Понижението на инвестициите в сектора води до намаление на обема на предлаганите имоти, което ще доведе до балансиране на търсенето и предлагането.

Отделно от новоизграждащите се жилища, през първата половина на годината за препродажба са обявени и множество апартаменти от собственици. Това, заедно с намалялото в следствие на кризата търсене са основните причини за появата на свръхпредлагане на пазара и съответно на понижаване на цените.

Увеличава се и броят на обявените за продажба ипотекирани жилища, поради невъзможност за изплащане. Друга част от продавачите, притеснени от падащите цени, бързат да продават.

Повишеното предлагане при новооизграждащите се обекти доведе до появата на различни бонусни схеми от страна на инвеститори и строители, сред които най-често безплатно избено помещение, паркоместо, гараж и др.

Търсенето на жилищни имоти през първото тримесечие на 2009 е значително под нивата от последните години. Причините са свързани с пренеслата се и у нас финансова криза, липсата на кредитиране от страна на банките, влошаващата се икономическа конюнктура, повишаването на безработицата, несигурността на хората по отношение на доходите.

През второто тримесечие на годината, ситуацията започва да се променя и се появяват първите признаци на стабилизиране на пазара. По време на криза, жилищата са най-стабилният сегмент на пазара на имоти.

Най-търсени през първата половина на 2009 остават двустайните жилища с квадратура до 60-70 кв.м, като се увеличава делът на закупените апартаменти за собствено ползване за сметка на сделките с инвестиционна цел.

Основната група клиенти за периода са българите и руснаците а последните, в основната си част, се оказват твърде колебливи и нерешителни при избора.

Както и при търсенето на жилищни имоти, така и по отношение на динамиката на цените, е необходимо да се разграничат условно два периода.

През първото тримесечие на 2009 се наблюдава по-съществено понижение на продажните стойности, докато през второто тримесечие цените започват да се стабилизират.

Средно за страната, през периода декември 2008 - май 2009 , офертните продажбени цени на имотите в сегмента отбелязват понижение от 5.95%.

Най-значителен е спадът на цените на старото монолитно строителство - 8.15%, следван от новото строителство - 6.14%. Най-слабо е понижението при панелните жилища -3.56%. На териториален принцип, най-съществено понижение на цените се наблюдава в Бургас -10.25% и в София - 9.71%.

Средната доходност при жилищните имоти също намалява. Докато в края на втората половина на 2008, за страната тя е в размер на 6.34%, то в края на първото шестмесечие на 2009 стойността й е 6.03%, което представлява спад от 0.31%.

Най-висока при жилищните имоти е доходността във Велико Търново - 9.10%, следвана от Стара Загора - 6.59%. В София тя е в размер на 5.55%, в Пловдив - 5.48%, във Варна - 5.26%, а в Бургас - 5.27%.