Понижение от 2.4% в цените на жилищата бе отчетено през месец май във Великобритания, става ясно от данни на Halifax.

Поредният месечен спад при жилищата, след регистрираните понижения от 1.3% през април и от 2.4% през март, е най-големият от 1992 г. насам, става ясно още от данните.

В резултат на статистиката, ситуацията на пазара продължава да е песимистична, като на годишна база понижението в цените вече достига 3.8%.

Nationwide отчита сходни резултати с тези на Halifax, като при тях процентът е малко по-висок – 2.5%. Това е най-значителното понижение от 17 години насам.

Средната цена на жилищата на острова се е повишила с около 79% за периода от 5 години до август 2007 г. или с почти 88 хил. паунда, сочи още статистиката.

Въпреки това, пазарът на недвижими имоти във Великобритания продължава да бъда поддържан от стабилни принципи, ниското ниво на безработица, ниски лихвени проценти и голямо търсене на нови жилища.

Броят на работещите лица в страната се е повишил със 117 хил. за трите месеца от началото на тази година до рекордното ниво от общо 29.54 млн. души.

Според прогнозите цените на жилищата ще спаднат с около 12% за периода 2008-2009 г., което надхвърля предишните прогнози за понижение от 9%.