Покачващите се цени на жилищата в Дубай се очаква да достигнат своя пик през следващата година, след което ще се понижат с поне 15%, става ясно от данни от доклад публикуван вчера, съобщава ArabianBusiness.com.

Поскъпването на имоти е пряко свързано с повишаването на качеството на живот в страната през последните няколко години и строителните й постижения.

Цените на жилищата в пустинния град с три изкуствено изградени острова в морето и вътрешна ски-писта с минусова температура се очаква да се повишат с над 35% през тази година, показват прогнозите на десет водещи анализатори в сектора на недвижимите имоти в Дубай.

Все пак според повечето специалисти, пазарът особено на жилищни имоти в Дубай има нужда да си поеми въздух след няколко години непрекъснат ръст. От друга страна напоследък започва да се наблюдава все по-голямо пренасищане на пазара, като предлагането изпреварва многократно търсенето.

Някои от анализаторите са още по-крайни в прогнозите си за бъдещото понижение на цените на жилищните имоти и предполагат 30% спад в цените в следващите една – две години.

Спекулантите на пазара на жилищни имоти в Дубай са една от основните сили, определящи движението на цените нагоре през последните няколко години. Голяма част и от жилищата в Дубай са доста надценени, припомнят голяма част от агентите по недвижимо имущество.

Въпреки спекулативната дейност обаче анализаторите прогнозират много съществено понижение в цените на жилищата.