Положението на търговския сектор в Ирландия рязко се е влошило в последните няколко месеца заради забавящото се икономическо развитие и международната финансова криза.

Това става ясно от данните от последните доклади, изготвени от CB Richard Ellis, пише PropertyEU.

Ограниченото финансиране от страна на банките оказва съществено влияние върху общото ниво на транзакциите в строителния и инвестиционен сектор.

Според официалните данни за първите 9 месеца от началото на тази година на ирландския имотен пазар са били завършени сделки на обща стойност едва 465 млн. евро. Това е понижение с цели 70.1%, в сравнение със същия период на миналата година, когато тази сума е била малко повече от 1.6 млрд. евро.

Ирландските инвеститори в сектора са успели да завършат много малък процент сделки във Великобритания и до края на годината едва ли общата стойност на инвестициите ще надмина 1 млрд. евро. Това е по-малко от една пета от стойността на вложените пари от ирландски инвеститори във Великобритания през миналата година, става ясно още от данните.

Значително по-ниска инвестиционна активност се отчита и при инвестициите в хотелски имоти и популярните на Острова питейни заведения – пъбове.

Сделките в някои сектори продължават да поддържат относително нормална активност, като наемателите използват момента да предоговорят условията по договорите си.