Наемите на офиси в лондонския Уест Енд, Манхатън и Токио са отчели понижение за третото тримесечие на тази година, което е първото за последните седем години, сочат последните данни от проучване на CB Richard Ellis, представено Bloomberg.

Наемът на квадратен метър офис площ в Уест Енд се е понижил с около 5.1% за третото тримесечие спрямо същия период година по-рано, става ясно още от изнесените данни.

Една от основните причини за понижението е икономическата криза, която намалява търсенето на офиси от страна на банки и инвестиционни компании.

Наемите на офиси по света да продължат да се понижават до края на годината, както и през първите три месеца на следващата година, смятат икономисти от CB Richard Ellis.

За разлика от Уест Енд, Манхатън и Токио, водещите градове в Средния Изток отчитат стабилен ръст в наемите на офиси, като в Абу Даби той достигна 95%.

Лондонският Уетс Енд остава най-скъпия офис пазар в света и през третото тримесечие на тази година, независимо от спада.

Веднага след него се нареждат руската столица Москва, където наемите на офиси са отчели повишение с 30%, и Хонконг с ръст от 29%.