Понижение в търсенето на жилища отчита от агенциите за недвижими имоти в най-големия американски град – Ню-Йорк, информира Bloomberg.

Дори апартаменти, разположени в най-централната и луксозна част на града – Манхатън, с цени по-ниски от 1 млн.долара, са слабо търсени. Отчетените продажби на жилища са доста по-ниски в сравнение със същия период на миналата година.

Броят на продадените апартаменти в Манхатън се е повишил до 6.194 броя за месец март тази година, което е повишение в сравнение с отчетените продажби за януари – 5.133 броя, става ясно от данните, излезли в местните печатни издания.

Според изследване на Интернет сайтът Streeteasy.com цените на около 530 броя жилища, обявени за продажба в Манхатън, са били намалени с около 5% за последния 1 месец.

Намалялото търсене на жилища идва и от факта, че финансирането и отпускането на кредити за закупуване на жилища са станали много трудни заради кредитната криза, коментират анализатори в САЩ.

Намалялото търсене на жилища може и да се окаже благоприятно в известна степен за щатския пазар на имоти, смятат някои икономисти.

Спадът е търсенето на жилища в Ню-Йорк и особено в Манхатън беше регистриран доста по-късно в сравнение с останалата част на страната.

Луксозните имоти в централните части на мегаполиса с цени около 8 млн. долара ще успеят да ги задържат непроменени и няма да отчетат спад на годишна база.