Активността на жилищния пазар във Великобритания намаля само месец след вота на британците за напускане на Европейския съюз, като растежът на цените на жилища и сключените сделки достигнаха най-ниски нива от години насам, показват резултати от проучване на Кралския институт на лицензираните оценители (RICS).

RICS отбеляза, че неговите членове цитират несигурността след референдума, проведен на 23 юни, и данъчните промени като основни причини за забавянето на активността в жилищния пазар, въпреки че някои от тях са посочили, че има признаци за известно подобрение след първоначалния негативен шок от брекзит.

Ценовият жилищен балансов индекс падна през юли до +5 пункта от +15 пункта през юни, достигайки най-ниско ниво от април 2013 г. насам. RICS отбеляза, че най-ясно изразен е бил спадът на ценовия индекс в Лондон, който достигна -33 пункта - ниво, отговарящо на ясно изразено понижение на жилините цени в британската столица.

Общо сделките с имоти са намалели със същото темпо, както през юни, отбелязвайки най-слабите два месеца от средата на 2008 г., съобщава БНР. Според Кралския институт на лицензираните оценители, острият недостиг на имоти, постъпващи на пазара, може да продължи да оказва негативно влияние върху жилищния пазар и занапред.

В момента жилищният пазар балансира между купища смесени икономически новини в комбинация с най-новите политически мерки, предприети от Английската централна банка, които вече са започнали да водят до намаляване на разходите при ипотечното финансиране, заяви главният икономист на RICS Саймън Рубинсън.

На този фон не е съвсем изненадващо, че измерителите на активността в краткосрочен план остават относително непроменени, допълни той.

В същото време индексът на RICS, отчитащ баланса на очакваните продажби на жилища през следващите три месеца, се възстанови през юли до -2 пункта от рекордно дъно от -26 пункта, достигнато през предишния месец, но въпреки това все още 12% от анкетираните очакват продължаващат спад на цените в близките месеци.

Отскокът през юли в очакванията за цените през следващата година обаче е може би сигнал, че доверието в жилищния сектор е по-силно, отколкото се предлагаше в проучването от предходния месец, отбеляза Рубинсън.