Цените на луксозните недвижими имоти в Калифорния са се понижили за второ поредно тримесечие, в резултат на продължаващата криза на пазарите на недвижими имоти в САЩ, както и на ипотечните такива, посочиха изнесени данни.

Средната цена на луксозен имот в крайбрежния регион на Сан Франциско се е понижила с 0.8% през изминалите три месеца до ниво от 3 млн. долара, сочи изследване на финансовата институция First Republic Bank, подразделение на Merrill Lynch & Co.

Цените на имотите от най-висок клас в Лос Анджелис са се понижили с 2.2% до средно ниво от 2.35 млн. долара, като толкова са загубили те и в Сан Диего до ниво от 2.06 млн. долара.

Спадът в цените на имотите става след няколко години на изключително силно представяне, коментират специалистите.

Досега пазарът на луксозни имоти в щата оставаше относително по-слабо засегнат от кризата в сегмента, въпреки че е сред водещите по брой на ипотеките в просрочие.

Все по-трудно става и отпускането на ипотечни кредити в най-голямата световна икономика, на фона на затегнатите банкови условия.

Щатските финансови институции се очаква да отпишат активи на стойност над 300 млрд. долара от началото на 2007 г.

Броят на големите кредити над 417 000 долара най-вероятно се е понижил с 10% през първото тримесечие на годината.

Намаляването на подобен род кредити е довело до понижаване на цената на жилищата в Сан Франциско с 10% на годишна база, съобщиха от DataQuick Information Systems Inc. през изминалия месец.