Цените при продажбите на апартаменти във Франция, по-стари от 5 години, отбелязаха нови понижения през август, като отчетоха понижение от 1.7%, сочат данни, публикувани във френското електронно издание Le Figaro.fr. Това е тенденция, която се очаква да продължи и през следващите няколко месеца, пише още изданието.

В случай че цените се стабилизират, това би било една радостна новина за бъдещите купувачи и ужас за отскорошните собственици, закупили си апартамент малко преди последвалия спад.

След понижението при цените на старите апартаменти през юли от 2%, последва спад и през месец август от 1.7%, сочат данните на Националната Федерация за недвижими имоти (FNAIM).

На фона на отбелязания спад през юли и август, ритъмът при понижението на цените на старите апартаменти продължава и анализаторите прогнозират то да достигне 0.4% за месец септември. Това се дължи основно на спада при цените на апартаментите от 0.9% за последните три месеца на 2007 г. Цените на къщите обаче продължават да се покачват, като през последното тримесечие бележат повишение от 0.5%, обясняват от FNAIM.

Този резултат, който може да бъде приписан на традиционния августовски спад на активността при покупки на недвижими имоти и политиката на изчакване, няма да доведе до "напрежение" при цените на старите апартаменти до края на 2007 година, предвиждат от Федерацията.

Ако цените отбележат повишение от 4.9% на годишна база, това може да доведе до нови продажби в следващите няколко месеца, при условие че предвиденото за 2007 г. умерено покачване се запази между 3.5% и 5%, обясняват от FNAIM.