Въпреки спада в цените на старото строителство от 1.5% през юли, все пак има предпоставка за повишението им, информира френското електронно издание Le Figaro.fr. Според прогнози на анализатори e възможно те да се повишат с 3% през 2007 година.

Кандидатите за покупка на жилище, които бяха обезсърчени от цените на недвижимите имоти досега, вероятно вече виждат факти, които им дават кураж да купуват все повече и повече. В същото време обаче, тази новина изглежда измамлива. В края на месец юли, цените на старите жилища отбелязаха понижение от 1.5%, в сравнение с месец юни тази година, сочат данни на френската Федерация за недвижими имоти Fnaim.

През летния сезон цената на апартаментите се е понижила с 2%, което е по-голямо понижение, в сравнение с това при цените на къщите от 0.6%, сочат още данните, публикувани от френското издание.

За последните 12 месеца цените на недвижимите имоти във Франция не са се повишили повече от 5%, сочат данните. 2007 година би трябвало да завърши с повишение в цените не повече от 3%, казва Рене Палинкур, директор на Федерацията за недвижими имоти Finam и припомни рекордната 2004 година, когато цените на недвижимите имоти във Франция отчетоха ръст от 16%.

В продължение на много години французите компенсираха увеличението на цените, като предпочитаха да си взимат жилища под наем, защото това излизашe по-евтино, сочи изданието.

Френският имотен пазар въпреки всичко си остава доста скъп, сочи още френското издание. И освен всичко останало има голямо разминаване при цените в различните региони.

Ако цените на север и изток бележат повишение от 8.4%, а тези на юг 8.3%, повишението в западните региони на Франция са едва с 4.4%, сочи още Le Figaro.fr. В Кан, който е един от най-скъпите френски градове по цени на жилища, цената на квадратен метър е 4 494 евро, което е ръст от 6.5% за тази година, докато в Нант цената е 2 654 евро за квадратен метър.