Цените на луксозните жилища в Централен Лондон, които са най-скъпите в света, след тези в Монако, отчетоха за септември понижение за пети пореден месец, пише Bloomberg.

Причините за тази негативна тенденция са кредитната и финансова криза, нарастващата безработица и намаляването на търсенето.

Средната цена на къща или апартамент в най-скъпия квартал на града е отчела понижение с 1.8% от края на август до сега, сочат данните от индекса на цените на Knight Frank LLP.

От септември миналата година цените са се понижили с 4.5%, става ясно от мненията на брокери на британския пазар. Индексът за цените обхваща имоти, чиято пазарна стойност е 1 млн. паунда или повече.

Фалитът на Lehman Brothers от миналия месец се превърна в най-големият в историята, като остави 800 души, живеещи в Лондон, без работа. Този, както и някои други големи фалити на различни институции, направиха положението още по-мрачно и безнадеждно.

Луксозните жилища в Централен Лондон най-вероятно ще продължат да понижават цените си и през следващата година, като едва ли ще започнат да се съвземат и през 2010 г. До тогава най-вероятно ще отчетът понижение с повече от 15% спрямо техния пик, отчетен през септември 2007 г., сочат мненията на водещи специалисти на пазара.

Ако преди няколко месеца по-голямата част от анализаторите и специалистите на британския пазар прогнозираха, че цените ще се възстановят догодина, или през 2010 г., сега всички са убедени, че това няма да стане по-рано от 2012 – 2014 г.

Понижение в цените са отчели всички категории луксозни жилища - от апартаменти с цени от по 1 млн. паунда до огромни резиденции, чиито стойности стигат 10 и повече милиона паунда.

Понижението на луксозните имоти, разположени в централен Лондон, показва, че и този сектор се присъединява към всеобщото забавяне на британския пазар.