Цените на жилищата във Великобритания са отчели поредния си спад за месец юли, сочат данни от проучване на пазара на Hometrack.

Според агенцията за недвижими имоти жилищните имоти са отчели спад с 4.4% на годишна база.

Това е най-ниският годишен ръст в цените, откакто се правят проучванията от агенцията, като те са започнали през 2001 г. Освен месечното понижение за юли, данните показват още и нарастващата скорост в спада в цените за предходните два месеца юни и май, със съответно 3.2% и 1.9%.

Само за периода между месеците юли и юни стойностите са отчели понижение с 1.2%, като то е най-голямо в югоизточните части на Англия.

Активността на пазара на недвижими имоти във Великобритания продължава да остава доста слаба, като за последните три месеца е спаднала с повече от 20%.

Броят на регистрираните продавачи на жилищни имоти от агентите по недвижимо имущество се е понижил с 6.4% за месец юли, което следва тенденцията за понижение, отчетена през предходните два месеца.

Тези данни за пазара на имоти на Hometrack са сходни с данните от проучванията на NAEA, които показват, че и броят на транзакциите с имоти за периода е спаднал до исторически ниски нива.