Пазарът на недвижими във Великобритания продължава с негативния тренд с отчетеното поредно месечно спадане в цените на жилищата.

Цените са се понижили със средно 1% за вече изминаващия месец юни, става ясно от последните статистически данни на Hometrack.

Спадането в цените на жилищата на острова е за девети пореден месец, като за май беше регистрирано спадане с 0.5%, а през април 0.6%, става ясно още от данните. В резултат на непрекъснатото месечно спадане, цените на жилищата от началото на годината са се понижили с 3.4%.

Според повечето прогнози, в близко бъдеще цените на жилища ще продължат макар и по малко да спадат, докато не се повиши потребителското доверие, категоричен е Ричард Доннел – ръководител на Hometrack.

Освен това, след направеното от Hometrack проучване, става ясно, че за юни има и остро спадане с 5.7% в броя на купувачите, които са ползвали услугите на агенти по недвижими имоти.

Последното регистрирано рязко спадане в броя на купувачите на имоти- с около 52% след започването на кредитната криза, беше регистрирано през месец септември миналата година.

Времето, което жилищата, обявени за продажба, се задържат на пазара, се е увеличило със средно 10.3%, а случайте, в които продажбата е осъществена на първоначално исканата цена, е около 91.6% от всички.