Повече имотни сделки в трите най-големи града на страната

3112
Повече имотни сделки в трите най-големи града на страната

Повишеният интерес към недвижимите имоти, за който се говори в последните месеци, е ясно изразен само в определени градове, сочат данни на Агенцията по вписванията.

Ако за първото тримесечие на 2016 г. това бяха Бургас, София и Стара Загора, то тримесечие по-късно данните сочат, че освен столицата, повече сделки с недвижими имоти са осъществени в Пловдив и Варна, или трите най-големи града на страната.

Най-голям ръст спрямо второто тримесечие на 2015 г. има в Пловдив (5.5%), следван от София (5.3 на сто) и Варна (3.53%).


Всички останалите пазари сред топ 10 на градовете с най-много сделки бележат спад, като той е най-голям в Бургас (9.06%), както и в Стара Загора и Пазарджик, където осъществените покупко-продажби са с над 6% по-малко спрямо периода 1 април – 30 юни на 2015 г.

Над 5% спад има в Несебър и Стара Загора, а сделките в Плевен са с 4.25 на сто по-малко. Минимален спад се отчита и в Русе – 0.62 на сто.

Съвкупно в страната за второто тримесечие на 2016 г. има данни за сключени 56 166 сделки, или 3.41 на сто по-малко спрямо сравнимия период на година по-рано.

Десетте най-големи пазари отчитат минимален ръст от 0.69 на сто, до 22 927 броя, което представлява 40.82 на сто от всички сделки с имоти за тримесечието.

Извън топ 10 остават Велико Търново, Сливен и Казанлък. И ако за последните два града понижението е от респективно 11.52 и 8.76 на сто, то за Велико Търново е налице двуцифрен ръст.

За второто тримесечие там са отчетени 999 сделки с имоти, или с 11.37 на сто повече от преди година.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg