От началото на годината огледите на жилища в страната са с 23% повече, отколкото за последните 2 месеца на 2010 г., сочат данните на агенция „Адрес".

Само за последната седмица те са били над 800. Пазарът е завладян от усещането за „изтичане" на времето с голямо предлагане и падащи цени. Това предизвика прилив на ентусиазъм у купувачите и много от тях бързат да се сдобият с ново жилище, в резултат на което броят на огледите силно се повиши.

Статистиката сочи, че активните купувачи правят поне по два огледа на седмица, докато през изминалата година те ходеха на 3-4 огледа месечно. Ако миналата година всеки наш консултант е бил средно на по 6 огледа седмично, то сега този брой е нараснал на 7-8.

Във Варна пък всеки консултант е направил близо 10 огледа седмично, казва Цветелина Тасева, изпълнителен директор на „Адрес".

Болшинството от продавачите изтълкуваха засиления интерес грешно и след първите увеличени срещи с потенциални купувачи побързаха да вдигнат цените си или да оттеглят имота си от активна продажба в очакване на по-високи цени.

Подобно поведение ще изиграе лоша шега не само на самите продавачи, но и на пазара като цяло.

Наличието на 3-4 потенциални купувачи за един имот в рамките на седмица не е знак за покачване на цената, защото над 80% от купувачите проучват, а не купуват.

Източник: в. Монитор