Покачващите се цени на строителните материали и повишаването на заплащане на работниците довежда много строителни компании в Румъния до фалит, пише Business Standard.

От началото на тази година цената на един от най-използваните материали в строителството-циментът, е покачила с повече от 30%. Заедно с други оскъпявания строителните разходи са нараснали също с повече от 30% от началото на 2008 г.

От друга страна, един от най-големите разходи е свързан с цялостното поскъпване на живота, което налага и повишаване на трудовите възнаграждения, споделят управители на големи строителни компании, развиващи дейност в северната ни съседка.

Само за едни работник разходите за заплащане, храна, облекло и трудова застраховка са удвоили от началото годината, показват изследвания.

След влизането на страната в ЕС, изискванията за безопасност на труда значително са повишили, което налага строителните компании, имащи желание да развиват дейност, да инвестират в повишаване на стандартите на работа и закупуване на нови машини.

Нарастването н разходите карат много от работодателите да търсят евтина работна ръка от страни като Китай или Виетнам.

Строителният сектор е един от най-динамично развиващите се Румъния и инвеститорите и парите в него непрекъснато се увеличават.

За първата половина на тази година, 33% от икономическия ръст на страната се дължи на строителството.