Продажбите на недвижими имоти в Азиатско-тихоокеанския регион отчитат ръст през тази година, въпреки негативното влияние на световната финансова криза, сочат данни на RICS и Macdonald & Co Asia Pacific Salary & Benefits Survey.

Средното нива на продажбите на имоти в региона се е увеличило с 10.1% спрямо 9% за изминалата 2007 г., пише Europa.re.

Една от основните причини за високия ръст е големия скок в продажбите на имоти, отчетен на пазарите в Китай, Малайзия, Хонг Конг, Сингапур, Австралия и Нова Зеландия, които са едни от най-големите в региона.

Най-сериозно увеличение за тази година е отчетено на имотния пазар в Китай (16.2%), докато в Австралия и Нова Зеландия то е съответно 6.9 и 5.3%, сочат данните на водещите агенции и брокери.

Въпреки ръста в продажбите повечето строителните компании в региона отчитат най-голямото понижение в годишните си бонуси, като за 2007 г. средното ниво е било 57.188 долара, а през тази е спаднало до около 9.858 долара.

По-голямата част от специалистите и анализаторите на пазара на имоти не смятат, че положението в сектора ще претърпи съществени промени през следващата година, защото влиянието на кризата все още е много силно.