Най-новите изследвания на имотния пазар във Великобритания показват, че предричаният много висок ръст в средните нива на наемите, не е характерен за всички области в страната, пише aboutproperty.co.uk

Докато наемането на къщи в някои част на страната става все по-скъпо, изследвания на FindaProperty.com показват, че това не важи за всички региони.

Според данните наемите на къщи за месец май тази година са се покачили средно с около 5.9%, докато повишението при наемането на апартаменти е доста незначително, цените са отчели повишение едва с 0.3%.

Все пак в някои региони на страната повишението за месеца е доста значително и при къщите, и при апартаментите.

Например къщите в региона на Йоркшир са се повишили с над 28% от месец юли миналата година, докато в средния запад това повишение е едва около 12%.

Апартаментите, намиращи се в североизточната част на страната, са отчели най-високото повишение в наемите, като месечно са се повишавали със средно15.9%, следвани от Северна Ирландия, където средното месечно повишение за периода е 8.6%.

В столицата на страната – Лондон, повишението за месец май е около 8.7% за къщите и 5.4% за апартаментите, става ясно още от изнесените данни.

В същото време, за същия период в някои региони на страната даже има отчетено понижение в наемите, като понижението при апартаментите е доста по-драстично в сравнение с къщите.

Най-голямо понижение сред наемите на апартаментите е отчетено в източната част - над 15%, следван от югоизточните територии, където понижението е около 9%.

Тези понижения идват, въпреки отчетеното всеобщо повишение с 41% в търсенето на жилища за периода на последната една година, съобщават от агенцията по недвижими имоти Your Move.