Община Чавдар, Софийска област, получи безвъзмездно от държавата терен с построена върху него двуетажна сграда със застроена площ от 157 кв. м, която ще бъде превърната в Център за социални услуги. Досега правото на собственост е било на Министерството на земеделието и храните, но е с отпаднала нужда.

Дом за стари хора „Гаврил Кръстевич“ в Пазарджик става собственост на общината, реши правителството, след като прехвърли имота, частна държавна собственост, на местната власт. Със свои средства общината планира да изгради парокотелно и газова инсталация в рамките на дома, за да осигури отоплението. Досега пароподаването е ставало от МБАЛ Пазарджик, но е прекъснато поради преминаването на лечебното заведение към алтернативно отопление.

Правителството предостави на община Бургас апартамент на ул. „Филип Кутев“ №2А, в който в продължение на 50 г. е живял именитият български композитор Георги Шагунов. Там ще бъде създаден културен център, който ще бъде обособен като иновативно арт пространство за творци от Бургас и региона, както и за повишаване на музикалната култура на подрастващите и стимулиране на млади таланти.

Община Петрич получи от държавата поземлен имот с площ от 54 250 кв. м и построените в него 24 сгради за изграждането на градски парк. Теренът се намира на ул. „Генерал Тодоров“ № 5-3 в града.

С друго решение правителството отне имот от МВР поради отпаднала необходимост, като от публична той става частна държавна собственост, и е прехвърлен под управлението на областния управител на област Варна. Имотът се намира на ул. „Девня“ №2 и представлява триетажна административна сграда със застроена площ 212 кв. м.

Министерският съвет промени и предназначението на поземлени имоти в горски територии – частна държавна собственост, необходими за кариера за добив на подземни богатства (строителни материали – мрамори).

Терените са разположени в землищата на с. Хаджиево и с. Огняново, община Пазарджик, и са с обща площ 212 391 дка. Те са в обхвата на дейност на териториално поделение „Държавно горско стопанство Пазарджик“ към Южноцентрално държавно предприятие“ ДП – Смолян. „Огняново – К“ АД ще заплати за промяна на предназначението 187 225 лв. на Изпълнителната агенция по горите.

Правителството даде съгласие за продажба на едноетажна сграда „Микробиологична инсталация“, собственост на „Еко медет“ ЕООД, разположена в гр. Панагюрище. Решението е взето на основание чл. 28, ал. 9 от Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Той гласи, че продажбата на недвижими имоти от дружествата, включени в списъка по чл. 3, ал. 1 от Закона, се извършва след решение на Министерския съвет или на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Сградата е в изключително лошо техническо състояние и „Еко медет“ не разполага със средства за нейното поддържане и възстановяване.

Сделката ще се извърши чрез провеждане на търг или конкурс. Пазарната стойност ще бъде определена от независим оценител, а средствата от продажбата ще останат изцяло на разположение на дружеството за осъществяване на дейности по охрана на обекти на техническата ликвидация.

„Български пощи” ЕАД получи разрешение да продаде недвижим имот в с. Курново, община Роман, който представлява една втора идеална част от имот с площ 2 дка, заедно с една втора идеална част от построените в имота двуетажна масивна сграда – учебно-техническа база и стопанска постройка с площ от 36 кв. м. Продажбата ще стане с търг с тайно наддаване. Правителството даде съгласие и за продажба на дела на „Български пощи“ ЕАД в недвижим имот в Габрово.

Дружеството е в режим на съсобственост с „Българска телекомуникационна компания ЕАД“, която не проявява интерес към закупуване на имота. Теренът и сградата не са необходими за изпълнение на основната дейност на „Български пощи“.
С друго решение Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) придобива имот – държавна собственост, и съоръжения от БДЖ – Товарни превози“ ЕООД. С прехвърлянето имотът се обявява за публична държавна собственост, като с продажбата му ще се погасят натрупаните финансови задължения към НКЖИ по схемата „дълг срещу собственост“.

Имотът попада в границите на обекти на железопътната инфраструктура в гр. Бургас, а съоръженията са необходими за изграждането на площадка за товаро-разтоварителни дейности на гранична гара Свиленград, която се изгражда в рамките на проект „Реконструкция и електрификация на железопътната линия Димитровград – Свиленград“.